Društvo

Sve veći broj razvoda u Srbiji. Stručnjaci ukazuju da bračna imovina može da se podeli i putem posrednika

Zajednička imovina bračnih drugova uređena je  Porodičnim zakonom i određena je kao imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja bračne ili vanbračne zajednice. Naš zakon, takođe  omogućava slobodu da supružnici svojom voljom, bračnim sporazumom (ugovorom) regulišu  režim zajedničke imovine.

Rešavanje sporova medijacijom, nije u velikoj meri zastupljeno u Srbiji, pre svega zbog neinformisanosti građana, da mogu i na taj način rešiti spor i izbeći sudnicu, a samim tim i velike troškove. Kako se u Srbiji u poslednje vreme povećava broj razvoda, medijatori ističu da posrednik može da ima i važnu ulugu prilikom podele imovine.

Deoba zajedničke imovine supružnika može se ostvariti na dva načina: sporazumna deoba i sudska deoba.

„Medijator može posredovati prilikom postizanja i zaključivanja sporazumne deobe imovine, koja postaje obavezujuća za strane u sporazumu tako što supružnici zaključe sporazum o deobi zajedničke imovine u formi javnobeležnički potvrđene (solemnizovane) isprave. A kada su  solemnizovani od strane javnog beležnika, dobijaju karakter javne isprave“, objašnjavaju u Regionalnoj kancelariji posrednika.

Posrednik, odnosno medijator, upisan u registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije, prilikom posredovanja u sporu je treća neutralna strana.

„Taj sporazum koji su postigle strane u sporu prilikom posredovanja,  ima pravno obavezujuće dejstvo za strane potpisnice sporazuma kada je javnobeležnički potvrđena (solemnizovana) isprava“, napominju.

Prednost posredovanja u odnosu na formalni sudski postupak, je ta što postupak traje kraće i stranke ugalavnom u jedan ili dva sastanka reše svoj problem,  manje je stresan za učesnike postupka, ima efikasniji učinak u budućoj komunikaciji bivših bračnih partnera, i što je bitno, jeftiniji je od sudskog spora.

Sa bračnim partnerima rade licencirani posrednici. A upravo Fakultet političkih nauka Beograd, sprovodi obuku za medijatore posrednike koja će biti organizovana od 13. do 17. septembra 2021. godine, u trajanju od 5 dana po 5 školskih časova.

„Što znači, ako imate visoku stručnu spremu možete postati licencirani posrednik, odnosno medijator, upisan u registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije, jer završena obuka je jedan od uslova za upis u Registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije. Obuka se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o programu osnovne obuke posrednika („Službeni glasnik RS“, broj 146/14)“, ističu.

Obuka je dvostruko akreditovana, tako da polaznici obuka koji rade u socijalnoj zaštiti dobijaju odgovarajući broj bodova za licenciranje, jer su programi istovremeno akreditovani u sistemu socijalne zaštite

Zainteresovana lica  za ovu obuku mogu dobiti sve informacije preko e-mail adrese: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com