Region

Staroplaninci čuvaju svoje reke, podršku im daju i Nišlije

Stanovnici Tolog Dola i njihove komšije iz Temske, Dojkinaca i Zaskovaca, kao i ljubitelji prirode iz čitave Srbije već treću nedelju danonoćno stražare na barikadama na mostu u Toplom Dolu i čuvaju Toplodolsku reku od izgradnje mini hidroelektrane.

U tom staroplaninskom selu, udaljenom od Pirota dvadesetak kilometara, živi dvadesetak stanovnika i svi su stariji od 50 godina, ali uprkos poznim godinam smenjuju se na straži sa mladjim ljudima koji dolaze iz Pirota, Niša i drugih gradova.

Svoj glas protiv izgradnje MHE podigle su i mnoge poznate Nišlije, medju njima i novinar i voditelj Dragan Žika Stojanović, maratonac i matematičar Aca Jovan Krstić, pisac Branislav Janković, arhitetka Hadži Ivan Redi i glumac Miroljub Riki Nedović.

Novinar i voditelj Dragan Žika Stojanović rekao je za da na našim planinama svakako ima mesta za izgradnju mini hidroelektrana i za iskorišćavanje hidropotencijala, ali da bi svi oni koji bi da kanališu reke i da ih stavljaju u cevi morali najpre da odu do kanjona reke Vučjanke.

„Oni moraju da vide kako su veliki graditelji napravili hidorelektranu na toj reci još 1902. godine. Kanalisati reke i stavljati ih u cevi je zločin prema prirodi“, istakao je Stojanović.

Maratonac i matematičar Aca Jovan Krstić kazao je da je za rasulo i otimačinu u oblasti izgradnje mini hidroelektrana direktno odgovorna država.

Aca Jovan Krstić; Foto: B.LJ.

„Što bliže prirodi, život će nam biti lepši. Predivno je kada se nadjete u prirodi, reka žubori, cvrkuću ptice, cveće miriše… Tražićemo sve to, da pobegnemo od asfalta, ali toga neće biti“, izjavio je Krstić.

Glumac Miroljub Riki Nedović rekao je da moramo imati u vidu neke činjenice kada govorim o izgradnji MHE.Nedović je podsetio da na a Zemlji postoji 1,3 milijarde kubnih kilometara vode i to je sve što ćemo ikada imati. Sistem je zatvoren, dodao je Nedović, ništa se ne može ni dodati ni oduzeti.

„Od ukupne vode na Zemlji 97 odsto nalazi se u morima i okeanima, a od tri odsto zemljine vode koja je pitka, najveći deo postoji u obliku ledenog pokrivača. Samo sićušna količina – 0,036 odsto, može da se nadje u jezerima, rekama i rezervoarima. Srbija je bogata vodom koju mi zagadjujemo, trujemo, prodajemo. Velika izvorišta.i male reke kupuju i eksploatišu stranci i tajkuni. Onaj koji bude gospodario vodom, gospodariće i ovim prostorom, a to nećemo biti mi“, istakao je Nedović.

On je kazao da na žalost, vlada i političari ćute, jer imaju svoj interes u svemu tome, ali ćute i mediji i nadležne institucije i organi.

Pisac Branislav Janković mišljenja je da se otimanje voda u našoj zemlji radi uz prećutno odobravanje države.

„Naći će se neki ministar da nas ubedjuje da je to u interesu naroda. Ne samo vodu – ništa ne smemo da im damo. Noćne straže su počele, samo ovaj put neće studenti doći glave vlasti – biće to babe od devedeset godina“, istakao je Janković.

Arhitekta Hadži Ivan Redi mišljenja je da, kada se radi o izgradnji derivacionih malih hidroelektrana, izuzetno značajno pitanje učešće ljudi koji žive na tom prostoru u proces planiranja, projektovanja i izgradnje DMH.

Foto: V.P.

„Kod izgradnje ovakvih objekata imamo najdirektnije suprotstavljene potrebe i interese dve strane. S jedne strane je privatni investitor (najčešće ne živi u tom kraju), sa interesom da izgradnjom ostvari maksimalni profit, a sa druge strane su meštani sa svojim životnim potrebama. Jasno je da to nisu podudarni sistemi i da je jedino moguće rešenje ono koje se usaglasi dijalogom izmedju dve strane“, izjavio je Redi.

Prema njegovim rečima, vrlo važno pitanje je i ono koje se odnosi na ukupno očuvanje prirode kao takve, pogotovu na područjima koja su strategijama, planovima i zakonima, proglašena za posebni društveni interes.

„U takvim slučajevima je za mene prihvatljiva samo misao „Dura lex, sed lex“ (zakon je krut, ali je zakon). Korišćenje vetra, sunca, ili vode, neki su od postupaka za dobijanje „čiste“ energije , pri čemu korišćenje vode izaziva najvidljivije promene u eko sistemu. Upravo iz tog razloga je izuzetno važno da društvena zajednica ima jasne strategije, planove i zakone o tome. Naravno, uslov, bez koga se ne može, je dosledno sprovodjenje usvojenih strategija, planova i zakona“, naglasio je Redi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com