Region

„Odbranimo reke Stare planine“ traže zabranu gradnje derivacionih MHE

Predstavnici grupe gradjana “Odbranimo reke Stare planine” (ORSP) predali su juče listu sa deset zahteva medju kojima je najznačajniji zahtev za zabranu gradnje derivacionih mini hidroelektrana (MHE) na području naše zemlje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu energetike i Ministarstvu zaštite životne sredine.

Predstavnik ORSP-a Goran Tokić rekao je da pretpostavlja da neće odmah biti zvanične reakcije, ali da će biti uvaženi prilikom donošenja novih zakona, poput Zakona o zaštiti životne sredine.

On je rekao da je zbog gradnje derivacionih MHE u Srbiji reagovao i Evropski parlament usvajajući amandman na rezoluciju o Srbiji koji se odnosi na očuvanje zaštićenih sredina, uz poseban osvrt na gradnju hidroelektrana na Staroj planini.

Kaže da su u našoj zemlji mini hidroelektrane počele da se grade kako bi se navodno sačuvala priroda i postigla elektroenergetska stabilnost, a zapravo je u pozadini svega privatni biznis.

“Mini hidroelektrane najmanje proizvode struju tokom zime i leta jer je tada nivo vode planinskih reka najniži, a najviše u proleće u vreme topljenja snega. Sa druge strane najveća potrošnja struje je tokom januara i avgusta, a najmanja u proleće kada otopli, tako da elektroenergetska stabilnost nije suština ulaganja u MHE”, naglasio je Tokić.

Prema njegovim rečima, Srbija planira da izgradi 800 do 850 MHE, ali je realno moguća gradnja 500.

“Ukoliko bi se izgradilo svih 500 MHE one bi maksimalno mogle da daju dva odsto ukupne električne energije potrebne našoj zemlji. Medjutim, toliko struje davale bi samo tokom proleća, kada se topi sneg i planinske reke nabujaju. Tokom zime i proleća učešće MHE moglo bi da postane dva promila”, izjavio je Tokić.

Kako je ocenio Tokić, izgradnjom 500 MHE naša zemlja bi izgubila 1.500 do 2.000 kilometara planinskih reka, odnosno skoro sve reke te vrste.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com