Region

Rakita – mirno selo sa problemom ili problematično divlje pleme

Malo rudarsko selo kod Babušnice bilo je mirno naselje. Sa pojavom prvih bagera koji su došli kako bi se izgradila mini-hidroelektrana na reci, Rakita se sve više pominje u medijima. Stanovnici ovog sela sa jedva dvestotinak meštana pridobili su simpatije svojom borbom protiv izgradnje mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci, ali i antipatije pojedinih medija, koji ih nazivaju i divljim plemenom.

Dragan Ilijev; Foto: MCN

Meštanin Dragan Ilijev tvrdi da je u Rakiti policija za njegovih šezdeset godina dolazila jednom mesečno, a da u poslednje vreme dolazi i nekoliko puta na dan. On tvrdi da svako ko se približi gradilištu, dobije salvu uvreda, ali i prijave. Prijave protiv meštana koji se svakodnevno okupljaju pored gradilišta sve su češće, a pre nekoliko dana policija je privela Danijela Dimitrova zbog, kako tvrde, napada sekirom na obezbeđenje gradilišta.

Foto: MCN

Stanovnici Rakite koji su želeli da govore za medije kažu da sukob Dimitrova i obezbeđenja traje duže od šest meseci. Valentina Ilijev svedočila je prvom incidentu kada se na putu Rakita–Zvonce srela sa Dimitrovim, koji je krenuo u obližnje selo po namirnice. Ona kaže da je obezbeđenje tri puta patroliralo tim putem, a pri poslednjem su retrovizorom zakačili ruku Dimitrova, što je, napominje, bilo namerno.

Valentina Ilijev; Foto: MCN

„Danijel je nastavio ka Zvoncu, a ja sam se vratila u Rakitu. Međutim, oni su se vratili i isprebijali ga toliko da je morao da beži dole u reku i da se vrati da zove policiju. Pitanje je da li će stići neka prijava jer ni posle šest-sedam meseci nismo dobili poziv za svedočenje“, kaže ona.

Foto: MCN

Za poslednji incident dojavili su joj iz Pirota, a kada je stigla, Dimitrova su već uvodili u policijski auto.

„Dečko je bio provociran jer su ogradili i njegov deo poseda, pa je verovatno uzeo sekiru da to sredi, a oni su ga optužili da je na njih krenuo. Koga će on tu da tuče kada je bilo pet policajaca i celokupno obezbeđenje. Nelogično je. On se bori za pravdu, za ovu našu reku. Dva-tri dana je dežurao sa Desimirom Stojanovim Deskom, i čim je morao da ode na put – oni su to iskoristili da se osvete“, kaže Valentina Ilijev.

Toma Cvetković; Foto: MCN

Da Danijel nije agresivan, tvrdi i njegov komšija Toma Cvetković i dodaje da su radnici obezbeđenja ukapirali da ima kratalj fitilj i da bi svako planuo da ga svakodnevno provociraju, naročito ako je preživeo ratove kao vojnik.

Član Mesne zajednice Rakita Mile Nikolov kaže da je policija sve mogla da spreči još pri prvom incidentu, kada je Danijel Dimitrov prijavio da ga je obezbeđenje napalo.

Mile Nikolov, član Mesne zajednice Rakita; Foto: MCN

„Privatno obezbeđenje je malo više bahato i grubo, imaju podršku policije koja njima sve veruje i štiti ih. Nama ništa ne veruju i ne priznaju naše prijave, pa sumnjamo da su svi prešli na njihovu stranu, ali čast pojedincima“, dodaje.

Svi su saglasni da do sukoba ne bi dolazilo da obezbeđenje verbalno ili fizički ne napada ljude i svoj posao radi bez provokacije lokalnog stanovništva. Ipak, kažu da je policija zauzela stranu investitrora, a to dokazuju činjenicom da prijave dolaze samo njima, a da radnici i obezbeđenje koje su meštani prijavljivali nastavljaju da rade i provociraju.

Foto: MCN

Na gradilištu mini-hidroelektrane u Rakiti nije bilo nadležnih. Ipak, iako je naloženo da se radovi zaustave i sve vrati u prvobitno stanje, radnici i bageri i dalje rade. Meštani Rakite kažu da se nadaju da će za njih i njihovu reku doći pravda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com