Društvo

Stare đačke knjižice, dnevnici i letopisi OŠ Karađorđe izloženi u Domu Vojske

Zidovi škole, u kojoj je prvi početak časa zvono obeležilo davne 1837. godine, čuvaju mnoge priče iz đačkih klupa. Sa jednog dela te istorije, đaci i profesori OŠ Karađorđe brižljivo su obrisali prašinu kako bi ono čime se ova škola u Gornjem Matejevcu ponosi mogli da predstave javnosti. Na izložbi, koja je povodom 180 godina škole organizovana u Domu Vojske, našla se sažeta istorija ne samo ove obrazovne ustanove, već čitavog jednog sela i njegovih meštana.

Izložili smo stare dnevnike, letopise pisane krasnopisom koje nema ni jedna škola u Nišu, stare upisnice.. Ponosan sam na izložbu koju smo osmislili i realizovali. Postigli smo ono što smo želeli, da se priča o ovoj školi čuje“, kaže direktor Dragan Zdravković.

Emilija i Sara

Izložbu je svečano otvorio školski hor, a učenici koji su u glumačkim i novinarskim sekcijama prisutnima su predstavili rad škole od njenih početaka do danas.

„Potrudile smo se da sve lepo pripremimo. Nije nam bilo potrebno mnogo vremena da sve uvežbamo, radile smo sve sa zadovoljstvom“, kažu Sara Đorđević i Emilija Milošević,  učenice 6. razreda.

180. godišnjica Osnovnu školu Karađorđe iz Gornjeg Matejevca čini jednom od najstarijih škola u Nišu. Predsednik GO Pantelej Bratimir Vasiljević kaže svi u opštini treba da budu ponosni na ovakve obrazovne ustanove.

Velika je čast što se OŠ Karađorđe nalazi baš u opštini Pantelej. Tradiciju treba negovati i mi ćemo kao opština pomoći onoliko koliko je to u našoj mogućnosti da školi pomognemo da svoj dan obeleži onako kako dolikuje“, navodi Vasiljević.

Pripreme za Dan škole, koji se obeležava 17. maja, uveliko su u toku, podsetili su na otvaranju izložbe, koja je zainteresovanima dostupna još danas.


Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com