DruštvoRegion

Stara planina poslednja oaza očuvane prirode u Srbiji

„Kliktaj divljine“ dokumentarni i ekološki film niškog autora i učitelja Vladimira Manića, prikazan je na 15. Međunarodnoj smotri ekološkog i arheološkog filma – EKOpolis fest 2018.

Film je prikazan u okviru obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, a o ulozi i značaju ekološkog filma u obrazovanju mladih i istraživanju zaštićenog područja Stare planine, su pored autora govorili prof. dr Vladeta Radović predsednik Saveta festivala i Dragan Vidojković umetnički direktor EKOpolis festa.

„Dobro je da imamo ovakav festival, jer on pruža mogućnost promocije filmova koji su i u svetu retki, a ne samo u Srbiji. Ovo je možda i najbolji način da se pošalje poruka koliko je važno čuvati prirodu koja jeste ugrožena“, kaže autor filma Vladimir Manić.

„Kliktaj divljine“ je ekološki film i setna autobiografska priča autora, čoveka koji godinama krstari po divljim i nedovoljno istraženim prostorima Stare planine kako bi kamerom i fotoaparatom zabeležio neponovljive trenutke iz života prirode. U klisuri Senokoške reke Manić je 1995. godine uspeo da pronađe i snimi riđeg mišara (lat. Buteo rufinus), pticu iz porodice jastrebova za koju ornitolozi smatraju da je jedna od najređih i najlepših ptica Evrope.

„Snimanje filma je potrajalo. Nosilo je i određene opasnosti kojima smo ja i moj tim bili izloženi u divljini, ali vođeni idejom i željom da na svoj način upozorimo na potrebu očuvanja prirode, uspeli smo da završimo planirano. Ono što nismo planirali, ali se ipak nekako ostvarilo, je učešće na nekoliko svetskih festivala gde je film „Kliktaj divljine“ prikazan i dobio odlične kritike“, navodi Manić.

Stara planina je jedna od poslednjih oaza očuvane prirode u Srbiji, međutim i tamo ima tragova ljudskog nemara, kaže Manić.

„Biljka Staroplaninski zvončić koju su pronašli botaničari Bojan Zlatković i Vladimir Ranđelović na Babinom zubu, jedan je od primera tog nemara. Uspeo sam da je snimim, međutim, nekoliko godina kasnije, tamo je više nije bilo. Biljka je izuzetno važna za nauku, skoro da ima reliktnu vrednost. Tercijarne je starosti i upisana u crvenu knjigu flore Srbije. Nekome nije bila važna“, naglašava Manić.

Sa karijerom učitelja dužom od četvrt veka, Manić godinama snima Staru planinu, i svedok je da danas tamo mnogo čega nema. Utoliko materijal koji je prikupio još više vredi.

„Video zapisi imaju antologijsku vrednost. Jedan od njih govori o životu gorštaka, kakvih više nema na staroplaninskom području. Ja potičem iz tih krajeva te sam imao sreću da to zabeležim kamerom. Danas mi ne bi pošlo za rukom“, kaže Manić.

Svoje filmove Manić koristi i u pedagoškom radu, prikazujući ih tokom redovne nastave, sve sa ciljem da svoje đake nauči da vole prirodu i kako da o njoj brinu.

Autorsko veče Vladimira Manića organizovano je u Deli prostoru, gde je pored ovog promovisan i kratkometražni film „70 godina zaštite prirode“, u produkciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com