Zdravlje

Sporazumom o poslovno-tehničkoj saradnji između KC Niš i rudnika „Grot“ do još bolje zdravstvene podrške rudara

Sledeći višegodišnju nameru države i Ministarstva zdravlja, da ulaže sve napore u podizanju svesti građana Srbije, o važnosti prevencije zdravlja, Uprava Kliničkog centra Niš, potpisala je danas sporazum o poslovno- tehničkoj saradnji sa rukovodstvom rudnika olova i cinka „Grot“ iz Krive Feje, koji će se ogledati u učešću lekara i medicinskog osoblja Centra, u dodatnoj zdravstvenoj edukaciji osoblja i svih zaposlenih u rudniku.

S obzirom na to da većina zaposlenih u rudniku obavlja poslove sa visokim rizikom po zdravlje, nova saznanja i naučna predavanja, ali i opšti zdravstveni pregledi, koje će narednih meseci, svake druge subote, specijalisti niškog Kliničkog centra obavljati u rudniku „Grot“, prema rečima nadležnih iz Uprave KC Niš i rudnika, dodatno će prevenirati pojavu zdravstvenih oboljenja, koja su tipična za ovu vrstu posla, ali i pomoći u ranom otkrivanju kod onih, kod kojih osnovni zdravstveni parametri odstupaju od normalnih vrednosti.

 

Foto: Klinički centar Niš

„Zaista sam ponosan što je ovo još jedan dokaz da je gotovo dvogodišnja akcija države i resornog Ministasrtva urodila plodom, a ovo je odličan dokaz za to, jer sem što nam je rukovdostvo rudnika putem donacija pomoglo u adaptaciji nekadašnje zgrade hirurških klinika, na čemu smo im zaista zahvalani, gotovo smo istovremeno došli na zajedničku ideju da unapredimo našu saradnju i to baš na ovaj način“, istakao je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš. „Mi smo kao najveća zdravstvena ustanova tercijarnog tipa u regionu, ka kojoj gravitira preko dva i po miliona stanovnika, svakako zaduženi za lečenje svih građana, pa i rudara, posebno kada su u pitanju teže povrede svojstvene teškom rudarskom poslu, ali zajedno imamo za cilj, da na svaki način pomognemo da do njih ne dođe i da redovnim predavanjima ali i opštim pregledima unapredimo brigu o zdrastvenom stanju svih zaposlenih koji rade u Grotu“, dodao je Radovanović.

U rudniku „Grot“, koji upošljava 315 radnika, više od dve trećine njih radi u rudarskim oknima, te je i stalna osnovna provera krvnog pritiska, nivoa kiseonika u krvi i nivoa šećera u krvi i ostali pregledi, ali i ukazivanje na moguće opasnosti po zdrvalje, od izuzetnog značaja, naglasili su u Upravi niškog Kliničkog centra.

Zadovoljstvo zbog novopotpisanog sporazuma, nisu krili ni čelnici rudnika „Grot“, koji su prilikom potpisivanja sporazuma izrazili veliku zahvalnost Kliničkom centru Niš, zbog želje da pomogne u nameri, da svi zaposleni pre svega budu zdravi i sigurni na svojim radnim mestima.

Foto: Klinički centar Niš

„Prezadovoljan sam i ponosan što smo ostvarili ovakav način saradnje sa jednom od najvećih, najopremljenijih i najmodernijih zdrastvenih ustanova u zemlji i regionu, a znam sigurno da su i naši zaposleni i njihove porodice, koje će takođe moći da očekuju pomoć od lekara i medicinskog osoblja Klinčkog centra Niš srećni, ali i da će se osećati sigurnije, što je nama iz rukovodstva i cilj, da radnici budu zadovoljni“, izjavio je Zlatko Dragosavljević, direktor „Grota“.

Ovo je samo jedna od akcija ove vrste, navode u Upravi KC Niš i najavljuju da će ih biti još i da će se i nadalje truditi, da sem učešća u organizovanim akcijama preventivnih pregleda na nivou cele zemlje i nadalje insistiraju i ulažu u zdravstvenu preventivu čitave populacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com