Zdravlje

KC Niš dobio telemetrijski monitoring centar, prvi van Beograda

Klinički centar Niš dobio je telemetrijski monitoring centar, prvi takav van Beograda. Prema rečima v.d. direktora ove zdravstvene ustanove prof. dr Zorana Perišića, nešto identično je pokrenuto u Batajnici, a u pitanju je sistem koji omogućava da čuvajući resurse, urade mnogo za pacijente.

Kako navodi Perišić sistem omogućava monitoring kovid pacijenata i to onih koji su u na bolničkom lečenju, u crvenoj zoni, ali i onih pacijenata koji se zbog lakše kliničke slike leče kod kuće.

Zoran Perišić, foto: P. V.

„Mi daljinski možemo da pratimo njihovo stanje, da saznajemo sve bitne parametre o njihovom stanju. I ako je potrebno bilo u jedinicama intenzivne nege, bilo u njhovim domovima da intervenišemo, da ih pozovemo ako su u kućnoj hospitalizaciji, ako su u polu-intenzivnoj nezi da intervenišemo terapijski i da optimizujemo njhovu terapiju“, objašnjava Perišić.

Na taj način, dodaje on, smanjuje se boravak lekara i medicinskog osoblja u crvenim kovid zonama i omogućava se da jedan lekar i jedna medicinska sestra prate i do 50 pacijenata istovremeno.

Perišić je dodao da slični sistemi u KC Niš već postoje, ali da se pomoću njih prati samo funkcija pejsmejkera.

„Ova velika ulaganja u zdravstveni sistem Srbije koja čine Ministarstvo zdravlja i država vratiće se u dogledno vreme, ne samo tako što ćemo pobediti koronu. Kada se završi pandemija i kada sve ove snage upregnemo u cilju lečenja svega ostalog od čega boluju građani Srbije, mislim da ćemo imati jedan od najboljih zdravstvenih sistema sigurno u regionu, a možda i šire“, izjavio je Perišić.

On je naglasio da je otvaranje telemonitoring centra važan iskorak u zdravstvu Srbije.

Centar se nalazi na petom spratu, u zelenoj zoni, novog Kliničkog centra i odatle se prati stanje pacijenata koji leže na trećem i četvrtom spratu van jedinice intenzivnog lečenja, jer oni imaju svoje monitore.

„Pratimo negde osam parametara i to su svi oni parametri koje vidite svakodnevno da se pominju u izveštajima. Najpre saturacija hemoglobina kiseonikom, zatim srčana frekvenca, frekvenca disanja, telesna temperatura, puno je tu parametara koji se prate i na osnovu čega možemo da kažemo da li se stanje pacijenta poboljšava ili pogoršava. Pacijent ima manžetnu oko ruke koja meri krvni pritisak, ima elektrode na grudima koje prate srčani rad, ima elektrodu vezanu za resicu uha koja prati telesnu temperaturu, ima elektrode na grudnom košu koje prate frekvencu, intenzitet i dubinu disanja, tako da svi ti aparati zajedno daju informaciju jednom malom predajniku koji putem vajfaj veze ili džipies kartice daje informaciju, koja odmah po pristizanu biva prikazana na ekranu i na osnovu njih lekar utvrđuje šta je pacijentu potrebno“, objašnjava Perišić.

Neophodnu opremu za telemonitoring centar obezbedilo je Ministarstvo zdravlja, a kako Perišić navodi, postoje planovi da će ti sistemi biti implemetnirani širom Srbije u kliničkom zdravstvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com