Društvo

Smotrom folkloraša počeli DANI VIŠNJE kraj Oblačine, večeras Jelena Tomašević

Ovogodišnja manifestacija Dani višnje u organizaciji opštine Merošina i Narodne biblioteke počela je smotrom folklora, prezentacijom radova žena iz Merošine i koncertom Anđele Stanković u pratnji ansambla „Abrašević“ iz Niša.

Igrači ukupno 13 folklornih društava iz čitave Srbije pokazalo je svoje umeće na otvaranju tradicionalne manifestacije u čest “Oblačinke – Oblačinske višnje”, koju organizuje Opština Merošina, Narodna biblioteka i Turistička organizacija Merošine.

Igrači su se smenjivali na bini i pokazali uvežbanost ali pre svega lepotu naše tradicije i igara.

Društva iz Beograda, Vranja, Gnjilana, Bosilegrada, Vladičinog Hana, iz Jasenice, Žitorađa, zatim su kraj Oblačine splet odigrali i članovi KUD „Kolo“ iz Knjaževca, „Veljko Dugošević“ iz Male Krsne, KUD „Sevdah“ iz Vranja, KUD „Diša Đurđević“ iz Vreoca kod Lazarevca, KUD „Belac – Pridvorica“ iz Pridvorica, Bojnik, KUD „Župa“ iz Aleksandrovca dok je svoju domaću publiku imala Folklorna sekcija Narodne biblioteke Merošina koja je opravdala poverenje i epitet dobrog domaćina.

Foto: Niške Vesti/Nenad Petrović

Predsednik opštine Merošina Saša Jovanović zahvalio se gostima što su svake godine tu i u sve većem broju posećuju ovu tradicionalnu manifestaciju koja neguje običaje a mlade ljude pokreće i upućuje na prave vrednosti.

“Drago mi je da nam se svake godine vraćate na manifestaciju u čast naše “Oblačinke” u sve većem broju. Divno je videti sve ove mlade ljude koji su nam došli iz svih krajeva Srbije, jer upravo ta mladost čini lepotu naše Srbije. Mi ćemo se potruditi da kao svake godine budemo dobri domaćini”, kazao je Jovanović na otvaranju smotre foklora.

Uz predsednika opštine goste smotre pozdravio je i Oliver Ilić, predsednik Skupštine Opštine Merošina.

Foto: Niške Vesti/Nenad Petrović

U večarnjim satima koncert narodne, izvorne muzike održala je Anđela Stanković, devojka sa hiljadu talenata. Student ikonopisanja u Beogradu, rodom iz sela Bučić kraj Merošine koja piše i peva na dijalektu priredila je divan program. Na kraju koncerta publika je razvila veliko kolo u kojem su svi uživali.

Drugi dan manifestacije – Dan „Oblačinke“, u nedelju 26. maja posvećen je čuvenoj višnji merošinskog kraja „Oblačinka“.

Program manifestacije počeće sportskim takmičenjima u fudbalu i košarci od 12 časova na Oblačinskom jezeru. Uz kulturno umetnički program žene okupljene u Udruženju žena “Višnja” iz Merošine i kreativni članovi radionice Narodne biblioteke izložiće svoje radove koji neguju tradiciju i ukuse ovog kraja.

Predviđene su i igre spretnosti i zabave mališana iz PU „Poletarac“, pokazna vežba Crvenog krsta Merošina u pružanju prve pomoći, kao i degustacija proizvoda od višanja. Za one najmlađe biće organizovana kreativna radionica sa predstavom za decu na otvorenom prostoru pored jezera u 18 sati i 15 minuta.

Foto: Niške Vesti

Prelet balonom iznad Oblačinskog jezera planiran je danas jer zbog jakog vetra nije bilo uslova da se on ostvari na otvaranju.

Mnoge Nišlije a i meštani više od 20 merošinskih sela doćiće danas baš zbog preleta balonom koji je trenutno samo u promotivne svrhe i nije moguće voziti se njim. Od naredne godine prelet balona biće redovna turistička ponuda, najavljuju iz Turističke organizacije Merošine.

U 21 sat besplatan koncert Jelene Tomašević, poznate po snažnom vokalnom umeću.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Samo još višnje fale. Narod posekao višnje jer banda ne plaća rod. Ovo je sprdnja na račun naroda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com