DruštvoZdravlje

Slojevito oblačenje spas za kardiovaskularne pacijente

Kada su oscilacije temperature velike, pacijenti koji imaju srčanih problema moraju da vode računa kada izlaze iz svojih domova. Dobra priprema pred izlazak napolje je najbolji način da zaštite zdravlje, navodi dr Dragan Marinković, kardiolog Instituta Niška Banja.

Kraj feburara i početak marta obeležile su nagle promene temperature… Od ledenih dana i prave zime, pa do prolećnih temperatura, koje se uveče pretvaraju u jesenje. Sneg, kiša i sunce u jednom danu ne prijaju ni zdravim ljudima, a posebne poteškoće stvaraju kardivaskularnim pacijentima.

Ovaj period je naročito kritičan za pacijente sa povišenim krvnim pritiskom, za osobe koje boluju od koronarnih bolesti, od ishemijskih bolesti srca, angine pektoris, osobe koje su preživele srčani udar… U suštini za gotovo sve kategorije kardiovaskularnih bolesnika ovaj period jeste problematičan”, navodi dr Marinković.

“Slojevito oblaćenje” je možda savet koji ljudi najviše čuju, pa se često uzima zdravo za gotovo. Ipak, dr Marinković navodi da ono jeste ključno u prevenciji kardivaskularnih problema.

Najveća greška koji se pravi u ovom periodu jeste pojava da iz jedne prostorije, koja je topla, izađu nepripremljeni na hladan vazduh. To se obično dešava u jutarnjim satima, da posle sna izađu napolje neobučeni adekvatno. To najčešće dovodi do pojave anginoznih napada“, pojašnjava dr Marinković.

On dodaje da pacijenti moraju da vode računa o tome kako izlaze napolje – ukoliko ne postoji valjan razlog, treba izbeći boravak napolju u ranim jutarnjim satima. Ukoliko je izlazak neophodan onda je savet slojevito oblačenje, kako bi po potrebi mogli da se oslobode viška garderobe… Doktor podseća da ne treba preterivati ni sa fizičkim zamaranjem i da je najbolje da pacijenti osluškuju svoje telo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com