Zdravlje

Veliki dan za srpsku medicinu. U UKC Niš po prvi put urađena kateterska ablacija aritmije

Prvu operaciju lekari iz Niša izveli u saradnji sa kolegama iz Beograda

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš, urađena je prva elektrofiziološka procedura. Elektrofiziološkim ispitivanjem utvrđuje se uzrok i mehanizam nastanka srčanih aritmija, a predstavlja i najbolji način lečenja poremećaja srčanog ritma. Prvu elektrofiziološku proceduru u Nišu, lekari Univerzitetsko kliničkog centra Niš izveli su u saradnji sa kolegama iz Beograda na čelu sa dr Milosavom Tomovićem, interventnim elektrofiziologom Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Ovo je veliki dan za Klinički centar jer pacijenti kojima je potrebna ova intervencija više neće morati da odlaze za Beograd ili Novi Sad. UKC Niš pokriva teritoriju sa preko dva miliona stanovnika.

„Dobili smo opremu od našeg Ministarstva zdravlja, dobili smo doktore, imamo sve što je potrebno da ova metoda zaživi. Svake nedelje radićemo po dva do četiri pacijenta sa ovim problemom. Naš godišnji kapacitet u Nišu, odnosno broj upućenih pacijenata zbog ove procedure ka Beogradu ili Novom Sadu bio je oko 100. Oni sada neće morati da odlaze u druge centre“, kazao je profesor dr Zoran Perišić.


Elektrofiziološkom procedurom zaokružena je kardiovaskularna dijagnostika i lečenje kardiovalskularnih pacijenata.

„Ovo je veliki dan za srpsku medicinu jer je u UKC Niš prvi put urađena kateterska ablacija aritmije. Ova metoda je od velikog značanja u lečenju pacijaneta koji imaju poremećaj srčanog ritma. Prvi naš pacijent ovde u Nišu je imao tahikardiju, ubrzani srčani rad koji se povremeno javljao i koji ga je sprečavao da obavlja svakodnevne fizičke aktivnosti. Pacijent je mlad, a bavi se i sportom, ali zbog tegoba koje je imao nije mogao da obavlja poslovne aktivnisto niti da se bavi slobodnim aktivnostima. Pokušana je terapija lekovima koja nije bila uspešna. Uvođenjem katetara u srce otkrili smo mesto odakle ide ta aritmija, pustili smo jednu vrstu struje, napravili minimalni ožiljak na mišiću srca i sprečili da se aritmija dalje javlja. Pacijent više neće uzimati lekove, već sutra može da ustane i ode kući za dan – dva i nastave normalno da žive“, objasnio je dr Milosav Tomović i dodao da je u planu da što se većem brojem pacijenata iz ove regije pomogne na ovakav način.


Prema rečima profesora dr Tomislava Kostića, rukovodioca Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Niš ovo je veliki dan za samu Kliniku ali i sam UKC jer je ova intervencija veliki pomak u lečenju kardiovaskularnih bolesnika jer veliki procenat ovih pacijenata ima problem sa ovom vrstom aritmije.

„Ono što nam je svih ovih godina bila Ahilova peta na Klinici za kardiološke bolesti jeste upravo elektrofiziologija. Iz toga razloga ovo je za nas, za našu Kliniku i UKC veliki dan. Ovo je početak novog poglavlja i zaokruživanja interventne kardiologije čime se naš centar svrstava u red velikih centara evropskog i svetskog nivoa“, kazao je dr Tomislav Kostić.


Dodao je da će Klinika za kardiologiju u svom daljem radu nastaviti, pre svega sa usavršavanjem kadrova. Veliki broj lekara je i pripmljen u proteklom periodu upravo da bi učeli i u radu sa pacijentima primenjivali nove metode.

„Puno radimo na edukaciji naših lekara i kadrova ali i na obnavljanju opreme i nabavljanju svega onoga što nam je neophodno da budemo rame uz rame sa kardiološkim klinikama u Evropi i svetu. Na nama je da pratimo svetske tokove i da sve novine u svetskoj medicini i našim građanima pružimo najsavremenije uslove ali i metode lečenja u oblasti kardiologije. Istovremeno se nadam da je ovo početak velike saradnje od koje će korsiti, pre svega, imati naši pacijenti“, zaključio je dr Tomsilav Kostić.

Elektrofiziologija koja je danas zvanično započela da se radi u UKC Niš spada u procedure koje se mogu organizovati u malom broju centara u svetu. Srbija nije van tog sistema i zato će se UKC Niš potruditi da obezbedi svu potrebnu logistiku, kako bi lekari niške Klinike dobili adekvatnu edukaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com