Društvo

Šetnja učenika za ENERGETSKI NIŠ

U kostitmima koji simbolizuju prirodu i energiju učenici predškolskog i prvog razreda OŠ „Učitelj Tasa“  su u kostimima koji simbolizuju elemente prirode i energije prošetali su od škole, Obrenovićevom ulicom do Gradske kuće kako bi skrenuli pažnju javnosti i građana na neophodnost štednje energije i zaštite životne sredine.

U Gradskoj kući deca su razgovarala sa Brankom Andrejevićem, šefom odseka za energetiku Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

moj-energetski-grad-2
Kostimirani učenici u GRadskoj kući u Nišu

Sunce, planeta i priroda bili su glavna inspiracija za kostime učenika OŠ Učitejl Tasa koji su kostimirani prošetali gradom i u Gradskoj kući odraslima postavljali pitanja o štednji energije, reciklaže optada, zagađenja, vazduha.

Bez obzira što su mali svesni su da prirodu treba čuvati, kaže Branko Andrejević, šef odseka za energetiku Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

„Mi se rasipamo sa strujom i sa drugim energentima. Nemačka koja je dosta razvijenija i bogatija od nas ima tri puta manju potrošnju energije po glavi stanovnika po metru kvadratnom, dok je naš najveći problem što trošimo i kad ne trba“, dodaje Andrejević.

Akcija se odvija u okviru projekta „Moj energetski grad“, koji realizuje NVO Protecta u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

„Apleujemo na sve da umereno troše energiju i šaljemo poruku da sve kreće sa vrha i da se lokalna zajednica, vlast, porodica i škola moraju uključiti u smanjenje potrošnje energije“, kaže Zorica Stevanović iz Centra za građanska društva, Protecta.

Lokalni programi razvoja energetike

Podsetimo, Grad Niš radi na boljoj energetska efikasnosti i uspostavljanje energetskog menadžmenta.

Resorni većnik, Miloš Milošević navodi da gradsko rukovodstvo primenjuje strateške dokumente za održivi razvoj energetike preko akcionog plana SEAP, kojim se predviđa da se u našem gradu u naredne četiri godine smanji štetna emisija za 21% i više koriste obnovljivi izvori energije.

U Nišu izdato 10 energetskih pasoša, a uskoro brigu o potrošnji energije vodiće energetski menadžeri.

„Do ovog trenutka je, po zvaničnoj evidenciji, u Nišu izdato oko 10 energetskih pasoša. Istovremeno, u Nišu je 95 inženjera prošlo obuku i dobilo je licencu za izradu elaborata energetske efikasnosti. Nadam se da ćemo u najskorije vreme dobiti i tri do pet ovlašćenih energetskih menadžera, što je prvi korak ka uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta u našem gradu. Njihov zadatak i jeste prikupljanje podataka o potrošnji energije i predlaganje mera za smanjenje potrošnje, tako da možemo očekivati značajne uštede na ovom planu“, kaže Milošević. 

eko-nis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com