MerošinaRegion

Selo Brest u opštini Merošina

Za selo se veruje da je nastalo u vreme turske vladavine. Prvi doseljenici su došli iz sela Bresje, negde na Kosovu, tako da je današnje selo dobilo ime Brest da bi se sačuvala uspomena na stari zavičaj.

Po jednom predanju koje se vekovima prenosi, kaže se da je Brest prvi put bio podignut na mestu zvanom Selište. Ovde se priča da je bilo malo jezero i da se u njemu udavila neka devojka, koja nije htela da se uda za nekog starog Turčina. Posle ovog dogadjaja selo se preselilo na današnju lokaciju.

Za Brest se priča da je zidan ciglama sa obližnjeg arheološkog nalazišta Kulina, blizu Gradišta.

Na mestu gde je danas sagradjena crkva Sv. Petke postojali su ostaci nekog starijeg hrama, čiji je pod bio oko metar niži u odnosu na okolno zemljište. Prilikom raščišćavanja terena za novi hram pronađen je metalni krst, a nedaleko od crkve otkopan je jedan spomenik u obliku obeliksa, polomljen na tri dela. Ovaj spomenik je bio podignut žrtvama bugarskog terora iz Bresta u Prvom svetskom ratu. Pretpostavlja se da su u Drugom svetskom ratu, spomenik polomili i zakopali Bugari, kako bi prikrili zločin svojih sunarodnika.

Foto Niške Vesti

U selu postoji stara, napuštena i razrušena škola, sagrađena 1938. godine koju su pohađala deca iz Bresta i Merošine.

Brest je ratarsko i stočarsko selo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com