DruštvoSport

Šah – trening za dušu i telo

Ilija Stanojević, prvak centralne Srbije u šahu kaže da je potrebno mnogo rada i truda da bi se postigao ovakav uspeh. I ne samo to. Šah je, tvrdi, veoma naporan i složen sport. Čovek mora da bude strpljiv I disciplinovan, jer se dugo sedi za stolom, mora da bude jaka i moralna ličnost, da ume da dobija ali i da gubi. A sve se to stiče iskustvom na turnirima u Nišu, koji su put do državnih i međunarodnih takmičenja.

Anđela Dimitrijević je, takođe, prvakinja Centralne Srbije ali u kategoriji do 14 godina. Za nju je šah specificna igra, koja odslikava čoveka, njegov mentalni sklop. Od toga zavisi i uspeh koji se postiže na takmičenjima.

Šah nije obično pomeranje figurica na tabli, kako ga neki vide. Šah je intelektualna, pa ako hoćete i emotivna igra, koja govori o čoveku. O njegovim duboko usađenim zeljama, htenjima, strahovima….Prenoseći sve to na figurice na tabli čovek može da stekne ogromnu moć, da postane prvak sveta. Potrebno je da napraviš najbolju kombinaciju da bi postigao uspeh. Trudiš se i trudiš…I stignes do uspeha ako si uporan. A tada si na duplom dobitku. Postigao si uspeh i kao čovek shvatio da se do uspeha i sreće stiže samo uz veliki rad I trud.

A što je, takođe, mnogo važno – dodaje Anđela – šah je sport u kojem devojčice mogu da mere snagu sa dečacima i da ih pobede na kraju. Uzmimo kao primer, Judit Polgar koja je igrala sa svetskim prvacima bez problema.

Standard turniri su veoma važni da bi se stiglo do ove faze u kojoj su ovi mali šampioni. Dragana Simić, predsednica Gradskog šahovskog saveza Niša kaže da se na ovim turnirima vežba satima i satima, kako bi neko mogao da učestvuje na bilo kom takmičenju.

Uspesi, postignuti na takmičenjima u centralnoj Srbiji, rezultat su više odranih standard turnira koji se poslednjih nekoliko godina praktikuju u Nišu. Naši šahisti su naglasili da je vežba jako važna. I ne samo za državna prvenstva, standard turniri su nam pomogli da svake godine imamo nekoliko dečaka i devojčica koji idu na svetsko prvenstvo.

I Dragana Simić je počela tako, još kao mala. Danas i njena deca igraju šah, a ona uči druge i pomaže im da budu najbolji. Trenutno je i republički šahovski sudija, a položila je i za međunarodnog sudiju.

Foto: junior.24sata.hr

Kao i njeni učenici i Dragana ističe da je jako dobro i korisno igrati šah.

Šah je, pre svega, misaona igra. Deci puno pomaže da razviju specifičan način razmišljanja – da uviđaju, povezuju i sto je najvažnije – snose odgovornost za posledice svojih poteza. Nauče da u životu za svoje neuspehe ne krive drugog, već sebe.

Za šah je potrebno mnogo rada, pa deca uz njega stiču radnu naviku i uče se disciplini. Nauče – da koliko rade, toliko i dobijaju. U šahu nije najtalentovaniji onaj ko jednoga dana postane šampion.

Svi su oni pametni, a šampioni odigraju bolje u određenom trenutku.
Šah ima jos jednu prednost – pasionirani šahisti, zbog dugog sedenja, obavezno se bave i nekim rekreativnim sportom.

To je igra živaca u kojoj igrači nijednim gestom ne smeju da pokažu svoja osećanja, pa je zato fizička kondicija veoma važna. Šah je, dakle, redak sport koji pomaže i duhu i telu da se razvija i napreduje. (S.V)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com