Merošina

Ruski investitor, višnja, vodosnabdevanje

Berba, “Dani višnje”, pronalaženje partnera za hladnjaču “Voćar”, ruski investitori i fabrika vode, teme su o kojima se protekle nedelje govorilo u našoj opštini. Predsednik Saša Jovanović, za Merošinske Vesti, govorio je o aktuelnim temama.

U proteklih nedelju dana u Merošini je bilo dinamično. Održana je tradicionalna kulturno-turistička manifestacija „Dani višnje“ i koncert grupe „Tropiko bend“. Po proceni organizatora na koncertu je bilo preko 3 hiljade posetilaca, a tom čitavog dana kroz kompleks Oblačinskog jezera prodefilovalo je preko 5 hiljada ljudi.

Zadovoljni smo kako je protekla manifestacija, privukla je veliki broj posetilaca što i jeste bio osnovni cilj. Privlačenje ljudi iz okolnih gradova i opština, kako bi Oblačinsko jezero predstavili kao potencijalnu turističku destinaciju za vikend odmor i rekreaciju“- kaže Jovanović.

Sama manifestacija ostala je u senci, sada već tradicionalno niske otkupne cene višnje.

Organizacija manifestacije nema nikakve veze sa cenom, ali smo mi pokušali da iskoristimo dolazak pomoćnika ministra poljoprivrede i da ugovorimo sastanak sa hladnjačarima i otkupljivačima. Mali broj njih se odazvao pozivu, na sastanku su se složili da podignu otkupnu cenu, ali su već sutradan smanjili  cenu. Osećamo se izigrano, pa ćemo sve svoje kapacitete usmeriti ka pronalaženju partnera za revitalizaciju hladnjače“-dodaje.

Hladnjača „Voćar“ je trenutno u stečaju, firma „Nektar“ ima udeo od 1400 metara kvadratnih, a ukupna površina same hladnjače je oko 9,5 hiljada metara kvadratnih. Ukoliko ne bude žalbe na podelu od strane „Nektara“ , hladnjača „Voćar“ mogla bi da se uskoro nađe na tenderu.

Hladnjača ima ogromne smeštajne i prerađivačke kapacitete i da ne dođe do tendera, imamo plan kako da je pokrenemo do sledeće berbe i time jednom za svagda stanemo na kraj mešetarenjima i monopolskom ponašanju hladnjačara, a samim tim obezbedimo veću otkupnu cenu za naše proizvođače. Takođe, postoji interesovanje investitora iz Prokuplja za izgradnju manje hladnjače u industrijskoj zoni Jugbogdanovac i sa više takvih manjih hladnjača obezbedimo smeštajne kapacitete za višnjare iz naše opštine“- ističe predsednik opštine Merošina.

Pored višnje, problem su i radna mesta, u utorak je organizovan sastanak sa potencijalnim investitorom iz Rusije, za gradnju fabrike koja se bavi reciklažom od koje se potom dobija električna energija i topla voda dovoljna za grejanje čitavog grada.

Ruski investitor bi zaposlio preko 200 radnika, što bi za naš kraj bilo od izuzetnog značaja. Zaista dobra prilika nam se pružila, razgovori su u toku i nadan se pozitivnom ishodu. Inače, u razgovore je uključena i načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, pa uz njeno angažovanje očekujemo skoru realizaciju investicije koja bi u ekonomskom smislu oživela čitav okrug.

Lokalna samouprava dobila je od Grada Beograda automobil na korišćenje, reč je o polovnom automobilu marke „Škoda“, koji će po rečima predsednika opština Saše Jovanovića, biti korišćen za službena putovanja.

Auto je dobijen na korišćenje za potrebe službenih putovanja lokalne administracije, pa nam je ovakva donacija ostavila prostor da mi na korišćenje predamo Narodnoj biblioteci jedan manji auto, za njihove potrebe. Nismo očekivali ovaj poklon pa bih iskoristio priliku da se zahvalim skupštini Grada Beograda koja nam je donirala automobil.

Još jedan od gorućih problema u Merošini je pijaća voda za sve mesne zajednice, pa je rešenje tog problema bilo na dnevnom redu sastanka sa rukovodstvom „Srbija Voda“ u Nišu.

U petak smo u Nišu razgovarali sa gospodinom Ignjatovićem i gospodinom Kujundžićem koji vodi sektor za vodosnabdevanje. Potrebni su nam određeni uslovi kako bi smo izgradili projektno-tehničku dokumentaciju za snabdevanje pijaćom vodom 90 % domaćinstava u opštini Merošina. Lično sam se angažovao na tom projektu koji bi koštao do 3,5 miliona dinara, našli smo investitora koji bi platio projekat, pa nam ostaju uslovi koje izdaju „Srbija Vode“, pa uskoro očekujem sastanke u Beogradu sa direktorom Goranom Puzovićem i Natašom Milić iz Direkcije za vodu“- ističe Saša Jovanović, predsednik opštine Merošina.

Uoči dana Opštine pokrenut je veliki broj aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje uslova života svih stanovnika opštine Merošina, a predsednik Jovanović najavljuje redovno obaveštavanje građana o aktivnostima lokalne samouprave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com