Društvo

Radovanu Novakoviću i Dejani Bačko-devojci sa krilima Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava za 2020. /2021. godinu dodeli Radovanu Novakoviću iz Užica i Dejani Bačko – devojci sa krilima iz Novog Sada. Nagrada im se dodeljuje „za izvanredne rezultate u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava“. To je jutros saopštila, Marija Rašić, članica komisije za dodelu pomenutih priznanja.

Radovan Novaković, rođen je 25.01.1992. godine u Užicu, gde je završio osnovnu školu i Užičku gimnaziju. Diplomirao je 2016. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sa prosečnom ocenom 9,37, gde je godinu dana kasnije, završio i master studije na krivično-pravnom modulu sa prosečnom ocenom 10,00.

Radovan Novaković

Tokom studiranja je osnovao udruženje mladih -„Unija studenata Užica“ sa idejom da okupi užičke studente bez obzira na mesto u kome studiraju. Sa mesta predsednika Unije studenata Užica rukovodio je sa više desetina projekata, aktivnosti, volonterskih i humanitarnih događaja, brojnih akcija davanja krvi, pomoći za ugrožene, od kojih su najpoznatije sada već višegodišnje tradicionalne manifestacije i akcije u organizaciji Unije: Užice za Kosmet na kojoj su u dva navrata skupili u brojnim akcijama i donirali preko dva miliona dinara ugroženima na Kosovu i Metohiji, LJubini dani, Literarni konkurs za srednjoškolce, Dodela novogodišnjih paketića dece u enklavama na Kosovu i Metohiji. Danas je na mestu predsednika nadzornog odbora Unije studenata Užica koja okuplja preko par hiljada studenata.

Organizovao je i brojne tribine za mlade, među kojima se posebnu ističu tribina francuskog humanitarca Arno Gujona i tribina prof. dr Danice Grujičić.

Njegovim radom stekao je status autoriteta među mladima.

Jedan je od inicijatora i osnivača Fondacije Zajedno za mlade prof. dr Danica Grujičić, koja već nekoliko godina pomaže razvoj mladih i talentovanih pojedinaca i timova u oblasti obrazovanja, nauke, umetnosti, muzike, kulture i sporta. Fondacije je do sada organizovala preko 20 projekata širom Srbije, ukupne vrednosti od preko 6 miliona dinara. Kao član UO Fondacije vrši funkciju Regionalnog direktora za Centralnu i Zapadnu Srbiju. Danas je jedan od najbližih saradnika uvažene prof. dr Danice Grujičić.

Dobitnik više stipendija, među kojima posebno treba istaći stipendiju fondacije „Alpbach“ za boravak u Austriji kao i nagrade „Čuvar tradicije Zlatiborskog okruga“ za veliki doprinos unapređenja položaja mladih u 2017. godini.

Dejana Bačko – devojka sa krilima

Dejana Bačko iliti devojka sa krilima. Dejana je postala svetska prvakinja u parataekvondu 2019. godine, bila je vicešampionka Svetskog prvenstva u Londonu i višestruka je viceprvakinja evropskih takmičenja u parataekvondu. Studentkinja je završne godine Akademije klasičnog slikarstva na Univerzitetu „Educons“, članica je Udruženja WDMFK, čiji su članovi slikari koji slikaju ustima i nogama, a do sada je imala 15 samostalnih izložbi. Dejana Bačko je do sada naslikala preko 1500 radova, imala 15 samostalnih izložbi i vodila dve likovne kolonije. Ima saradnju sa Udruženjem „Spirit of America“ sa kojima organizuje likovne kolonije. Aktivno se bori za ljudska prava, a o njoj je sniman i specijal ŽIVOT PRIČA – DEVOJKA SA KRILIMA.

Marija Rašić

„Nagrada „Svetislav Milić“ dobitnicima će biti uručena 15. novembra na svečanosti u Nišu. Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić“ ovim šalje važnu poruku , a to je da se humanitarni rad u Srbiji poštuje, ceni i uvažava. U ime svih članova komisije čestitam nagradu izabranima“ – izjavila je Marija Rašić, tokom objaljivanja dobitnika.

Podsetimo, nagradu dodeljuje H.O. „Nađi Raula“ uz podršku ITKonekt-a. Dobitnicima će nagrade biti uručene u ponedeljak, 15.novembra na svečanosti u Nišu.

Objavljivanjem dobitnika Nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“ u oblasti nauke i obrazovanja, otvorena je nedelja objavljivanja dobitnika i u ostalim kategorijama te će se sutra u 9h ujutru objaviti dobitnici Nagrade u oblasti sporta.

Snimak obrazloženja možete pogledati na:

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com