Ekonomija

Radna grupa razmatra zabranu rada nedeljom u trgovinama

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe, čiji zadatak je sagledavanje svih aspekata eventualne oduke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji.

Radna grupa će, kako poručuju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u narednom periodu sačiniti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir biti uzeti i različiti alternativni modeli.

Iz Ministarstva dodaju da eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred ustavnim sudom.

„S tim u vezi, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uradiće sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila donošena preko kolena. Jer, eventualna zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ključne reči

Povezane vesti

Jedan komnetar

  1. To pod hitno zabraniti jer znam ljude koji nemaju ni dana odmora radeci svakog dana sedam dana u nedelji i 365 u godini jos i ne prijavljeni sa platom ispod minimalca itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close