Merošina

Predstavljena virtuelna 3D tura “Kulina”

Jedini arheološki lokalitet na teritoriji naše opštine, zbog zapuštenosti nikada nije bio dostupan javnosti. Od sada, zaljubljenici u arheologiju biće u prilici da uz pomoć savremenih tehnologija obiđu Kulinu i na kratko osete kako se živelo u VI veku.

Narodna biblioteka Merošina je, u sklopu IPA programa prekogranične saradnje sa gradom Vidin iz Bugarske, učestvovala u projektu virtuelnog oživljavanja istorijskih lokaliteta uz pomoć savremenih tehnologija, pa su Kulina u Merošini i Baba Vidina tvrđava u Vidinu dobili svoja virtuelna izdanja.

Prezentacija virtuelne ture Kulina, pratećih aplikacija i sajtova održana je u holu Narodne biblioteke u Merošini, gde su zainteresovani imali priliku da među prvima prošetaju lokalitetom uz pomoć najsavremenije tehnologije.

Foto Merošinske Vesti

Predstavljajući projekat direktor Narodne biblioteke Miloš Milošević objasnio je da su upravo zahvaljujući projektu  i  uz pomoć IT stručnjaka i dostupnih istorijskih činjenica uspeli da „virtuelno naprave – izgrade“ ponovo ovaj lokalitet posle skoro 1500 godina.

Pomoću savremenih tehnika možemo da se krećemo u prostoru dvorišta, starog rimskog rezervoara vode i bazilici sa početka Hrišćanstva, saznamo o istorijskim činjenicama toka doba. Ideja je da se obnovi interesovanje i pomogne da se Merošina predstavi turističkim posetiocima Niša i ovog kraja jer je na samo 15-tak kilometra, podigne nivo kulture, podigne nivo turističke ponude i da se pokrene interesovanje stručne arheološke javnosti i dođe i do materijalne obnove ovog lokaliteta“, istakao je Milošević.

Milošević veruje da će se realizacijom projekta podići stručno organizacione kapacitete u oblasti kulture i turizma, izvršiti obrazovanje mladih i uticati na stručnu javnost da se pokrene akcija revitalizacije i obnove istorijsko arheološkog lokaliteta Кulina.

Lokalitet Kulina

Najbliži arheološki lokalitet povezan sa Caričinim Gradom nalazi se na drevnom putu Naissus-Scupi, na nedostupnom brdu u blizini sela Gradište i zahvata površinu od 4 ha. Naziv lokaliteta je KULINA, a s obzirom da pruža mogućnost posmatranja većeg dela niške kotline arheolozi su pretpostavljali da je reč o važnom zaštitnom utvrđenju i da je Kulina nastala u VI veku, u doba cara Justinijana I. Arheološki radovi na lokalitetu Kulina otpočeli su 1969. godine. Tim arheologa iz Beograda i Niša na čelu sa dr Ljubicom Zotović dve godine je aktivno istraživao lokalitet. Iskopavanjima je otkriveno utvrđenje koje je imalo ulaznu kapiju sa južne strane, sedam kula, četiri kružne i tri polukružne. Unutrašnji deo grada bio je podeljen na tri celine koje spaja agora- kružni trg.

Upravo na tom trgu 1958. meštanin sela Gradište pronašao je u tada svojoj njivi bronzanu glavu carice za koju nije pouzdano utvrđeno da li predstavlja caricu Teodoru ili Eufemiju, ženu Justinijana I.

Zidovi utvrđenja su znatno oštećeni i zbog toga što su stanovnici okolnih sela odnosili cigle sa graševine i koristili ih u gradnji svojih kuća. Na lokalitetu Kulina je pronađena savršeno očuvana cisterna-bazen za vodu, uklesana u kamenu,koja je po proračunima zapremine oko 1100 metara kubnih vode.

U Maloj Provensi postoji cisterna iz I veka sličnih dimenzija kao ova nađena u Kulini. Pretpostavlja se da je u utvrđenju Kulina moglo boraviti 1000 ljudi i mogli bi preživeti jednogodišnju opsadu. Moguće je da je ova cisterna korišćena i za navodnjavanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com