Turizam

Predstavljen projekat „Novi Zlatibor – vizija budućnosti“

U prisustvu ministra omladine i turizma Huseina Memića, direktora JP Emisiona tehnika i beze Save Savića, predsednika opština Zlatiborskog okruga, direktora privatnih i javnih preduzeća i brojnih partnera Opštine Čajetina predstavljen je projekat novog Zlatibora tj. novih sadržaja na vrhu Tornika, kao i projekat nove trase gondolske žičare od vrha Tornika do Pribojske Banje.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je naglasio da se „Zlatibor nalazi na raskršću puteva do koga je postignut jedan zapažen nivo turističkih usluga i da se sada nalazimo na toj prekretnici da li ćemo da ostanemo na tom nivou i da stagniramo ili da koristimo te inovativne metode, zahteve i potrebe savremenog turiste i da idemo napred“.

Foto: Opština Čajetina

Sa brojnih studijskih putovanja i gostovanja stranih delegacija na Zlatiboru i tokom naših putovanja po Evropi polako smo beležili i prepisivali, i ono što je bilo moguće prema našoj zakonskoj regulativi da se primeni kod nas, mi smo to i primenili u praksi. Najviše smo koristili iskustva skandinavskih zemalja, jer su oni izuzetno praktični. Našu strategiju razvoja koja je urađena 2004. godine je uz našu stručnu pomoć uradio norveški institut Niva i tada su nas pitali za koji vid turizma hoćemo da se opredelimo u našim strateškim planovima, mi smo se opredelili za masovnost, jer su u svakom poslu profit i zarada upravo u masovnosti.

Foto: Opština Čajetina

Ima poslova u kojima možete da čuvate i etno turizam, da se bavite zaštitom životne sredine i da sačuvate taj planinski stil gradnje, ali je pitanje da li država ima novca da razvija takav vid turizma. Pošto ga tada nije bilo, opredelili smo se za masovni turizam.

Opredelili smo se za ovaj model, uradili smo jednu fazu, sada nam predstoji druga faza, gradnja novog Zlatibora, izgradnja golf terena, izgradnja sportskih terena, tih nekih zabavnih sadržaja koje savremeni turisti traže.

Trudićemo se da radimo u opštem interesu, da pomognemo svojoj državi, da pomognemo lokalnom stanovništvu gde mi živimo i gde dobijamo podršku za sve ovo što radimo. Hoću ovim putem da se zahvalim svim onim ljudima, kompanijama, izvođačima, ministarstvima, na razumevanju i koji su nam pomogli. Nadam se da će Zlatibor vrlo brzo stati u red svetskih turističkih destinacija . Mislim da Zlatibor ima budućnost, da Srbija ima budućnost, zaključio je Stamatović.

Ministar turizma i omladine Husein Memić je naglasio da su prisutni „imali priliku da vide gde će Zlatibor biti za tri, pet ili 10 godina“ i da je zadovoljan što je video da su planovi jako ozbiljni.

„Кao resorno ministarstvo im stojimo na raspolaganju i tokom posete Zlatiboru sam razgovarao sa direktorom turističke organizacije o tome da bi bilo dobro da se na jednom mestu okupe svi oni koji rade na različitim projektima“ rekao je ministar Memić.

Foto: Opština Čajetina

Razgovaraću sa premijerkom da Zlatibor i čitav Zlatiborski okrug dobiju, da tako kažem, jednu vladinu resornu grupu u okviru koje ćemo razgovarati o svim potrebnim stvarima. Da li će za realizaciju projekta biti potreban gas ili dalekovod, da li je na nekoj lokaciji potrebna eksproprijacija, i sve to moramo videti sa državom. Bez pomoći države sve ovo nije moguće tako lako i brzo realizovati, zaključio je Memić.

Foto: Opština Čajetina

Ispred domaćina, prisutnima se obratila i Bojana Božanić, direktor JP „Gold gondola“, koja je istakla da su tokom današnje prezentacije nove trase gondolske žičare od Tornika do Pribojske Banje predstvanjena najsavremenija i veoma interesantna tehnička rešenja čime se „Zlatibor šalje u orbitu u smislu novih planova, ideja i inovativnih rešenja“. Božanić je govorila i o ideji projekta „Zlatni grad“ na Zlatiboru čija realizacija takođe kreće uskoro.

Projekta „Tornik sutra: konceptualni horizonti – Zlatni bor“, koji će se realizovati na vrhu Tornik, predstavila je njegova autorka dr Snežana Vesnić, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Ona je istakla da je „specifičnost ovog projekta to što predstavlja materijalizaciju specifičnosti Tornika i Zlatibora i njihovih pretakanja u jednu poetsku sliku i arhitekturu. Projekat se bazira na mitološkoj slici zlatnog bora koji je gotovo neuhvatljiv simbol savršenstva.

Sve ostale stvari po kojima su Zlatibor i Tornik evropski prepoznati pretočene su u četiri arhitektonska odnosno prirodna elementa – vatru, vazduh, vodu i zemlju. Na taj način projektovana su četiri ambijenta od kojih okosnicu projekta čini 139 metara visoka kula koja je interpretacija zlatiborskog specifičnog bora, istakla je arhitekta Vesnić.

Specifičnosti same nove trase i tehnička rešenja koja će biti primenjena na gondolskoj žičari od Tornika do Pribojske Banje predstavio je Franc Furlani, predstavnik kompanije Lajtner za Zapadni Balkan, koji je naglasio da se „gondole sve više grade, sve više se upotrebljavaju za turizam i za gradski saobraćaj. Gondole su električne i kod njih je sve čisto, ekološko, nema zagađivanja vazduha i zbog toga se sve više upotrebljavaju za transport ljudi. Projekat je veoma ambiciozan, to se traži danas i Zlatibor baš ide pravim putem“ zaključio je Furlani.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com