Društvo

“Polet” kao idejno rešenje za Spomenik nenasilju – Beli golubovi poleću ka nebu

U parku Heroja danas predstavljeni pristigli radovi na vajarsko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje izgleda javnog Spomenika nenasilju u Nišu, koji će već naredne godine biti podignut, po završetku projektno – tehničke dokumentacije, kako najavljuju nadležni. Kao najbolje idejno rešenje izabran je “Polet”, rad studenata sa Arhitektonskog fakulteta, a glavni element spomenika jesu beli golubovi koji su postavljeni tako da izgleda kao da poleću ka nebu.

Inicijativu za postavljanje Spomenika nenasilju pokrenula je Mirjana Stoiljković, majka Vuka Stoiljkovića (22) koji je ubijen u parku Svetog Save 2014. godine.

Prema rečima v.d. direktora JKP Zavod za urbanizam Ni, Ivana Grbuše, podizanje spomenika se očekuje se naredne godine po završetku projektno – tehničke dokumentacije, a konkursom je predvidjeno da podnosilac najboljeg idejnog rešenja dobije nagradu od 50.000 dinara.

Foto: V.R.

“Niš će biti prvi grad u Srbiji, a možda i šire koji će imatu Spomenik nenasilju kaoopomena, pre svega, mladim ljudima i sećanje na sve stradale žrtve. Do kraja godine sprovešćemo kompletnu proceduru kako bi odabrali izvođače radova i da već naredne godine imamo i taj spomenik, koji će biti simbol i slati snažnu poruku mladim ljudima koji žive u vremenu takvom kakvom jeste. Vreme i međusobni ophođenje,  takvo kakvo jeste dovelo je do toga da imamo malo međusobnog uvažavanja”, izjavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Konkurs je trajao u periodu od 15 septembra do 26. oktobra ove godine.

Idejna rešenja; foto: Niške Vesti

Glavna gradska urbanistkinja Tanja Obradović pojašnjava da je na konkurs je pristiglo ukupno pet radova mladih autora.

“Žiri je bio jednoglasan što se tiče svoje odluke, zato što rešenje koje smo odabrali je uklopljeno, i u urbanistički i vizuelno, samim tim šalje jaku poruku”, kazala je Obradović.

 

—————————————————————————————————————————

Spomenik nenasilju “Polet”  osmišljen je tako da  predstavlja novi visinski reper na predviđenoj lokaciji. Glavni element spomenika su beli golubovi koji su postavljeni tako da izgleda kao da poleću ka nebu. Opšte je poznato da beli golub ima više značenja. On predstavlja simbol mira, ljubavi, novih početaka, časti, slobode, kao i anđele čuvare. Sa ovom simbolikom predloženo rešenje obeležava uspomenu na tragično preminule mlade osobe i svako golub predstavlja jednu žrtvu nasilja. Beli golubovi lete iz metalnog kaveza i oslobađaju se društvenih stega. “Polet” je visine 10 metara i po obliku podseća na zvonike Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene sa jedne strane, i na solitere sa druge strane zadate lokacije .Svojom veličinom spomenik jasno opominje prolaznike, ukazuje na bitnost teme i neguje kultutu sećanja, ali nije masivan pa ne omera vizuru, već se kroz njega može sagledati okolina. Rešenje je moderno i simbolično i znatno će ulepšati prostor Parka Svetog Save. Na postolju spomenika ispisani su stihovi pesnika Mike Antića : “Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih granica: “Ovi stihovi dodatno upućuju na mlade nastradale ljude i pored njih na postolju se mogu ugravirati i imena preminulih – piše u opusu autora.

Foto: Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com