Društvo

NIŠ ĆE SE ODUŽITI KRALJU MILANU OBRENOVIĆU. Dobiće spomenik u godini obeležavanja tri veka Tvrđave

2023. - 145 godina slobodnog Niša!

Više puta je predlagano da bi kralj Milan trebalo da dobije spomenik u Nišu, kao zahvalnost za njegovo oslobođenje od Turaka, a ta ideja će se u godini jubileja niške Tvrđave obistiniti. Savet za kulturu dao je zeleno svetlo, a prema rečima gradonačelnice Niša još uvek se razmišlja o tome gde bi on mogao biti postavljen. Osim kralja Milana, spomenik će dobiti i Milunka Savić, a realizovaće se i ideja o postavljanju spomenika “Nenasilju”.

Iako  centralni gradski trg nosi ime oslobodioca Niša, spomenik kralju koji je voleo ovaj grad bi mogao biti postavljen kod Beogradske kapije, na novom trgu, koji će uskoro biti uređen. Savet za kulturno stvaralaštvo i ranije je predlagao da bi kralj Milan trebalo da dobije spomenik u Nišu, a sada je prihvaćena ta ideja. Na spomeniku će pisati “mir, sloboda i nezavisnost”.

„U ovom trenutku je samo sporno gde postaviti spomenik. Ideja Grada je bila da spomenik kralju Milana ne treba bukvalno da se nađe na Trgu kralja Milana, već da bude izmešten. Naša ideja je da bude na novom, budućem trgu pored Beogradske kapije iz više razloga. Rasteretili bismo ovaj centralni trg, ovde je mnogo spomenika, ne ide da spomenik bude do spomenika, da bude pored spomenika Cara Konstantina, a istovremeno želimo da neke događaje prebacimo na neku novu lokaciju. Ima razloga zašto pored Beogradske kapije, zašto pored Niške tvrđave. Ona ove godine obeležava 300 godina postojanja, a i to je buduća pešačka zona u centru Niša, koja takođe treba da se uredi. Sa druge strane ima i onih koji zagovaraju da taj spomenik treba da se nađe sa bočne strane Gradske kuće. Ja sam saglasna sa onim što bude odlučila komisija i gradski urbanista“, rekla je Sotirovski i dodala da još uvek Grad nema idejno rešenje spomenika.

Foto: V.M.

Niš već ima jedan spomenik podignut u čast knezu Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša 1878. godine i nalazi se u Niškoj tvrđavi. Podignut je 1902. godine povodom 25-te godišnjice oslobođenja Niša i prve godišnjice smrti kneza-kralja Milana Obrenović.  Spomenik u obliku puščanog metka, sa čaurom od belog, a zrna od ružičastog granita.  Arhitekta Ivan Redi govorio je više puta da ovaj spomenik nije dovoljan i da Knjaz Milan (kasnije kralj) nema odgovarajuće spomen-obeležje u Nišu, i pored činjenice da je gradu dao više od bilo kog drugog vladara. On je čak i predložio idejno rešenje i kroz brojna pitanja objasnio zašto bi Niš trebalo da se oduži kralju Milanu.

Idejno rešenje arhitekte Hadži Ivana Redija

Da li Vam je poznato da je 1878.godine, posle skoro 500 godina robovanja, Niš oslobođen, Srbija stekla nezavisnost, a okruzi Niški, Pirotski, Toplički i Vranjski pripojeni matici Srbiji?

Da li Vam je poznato da je u Drugom srpsko-turskom ratu na čelu srpske vojske bio knjaz Milan?

Da li Vam je poznato da je prvi Urbanistički plan Niša urađen 1878.godine po naredbi knjaza Milana?

Da li Vam je poznato da je knjaz Milan bio Prvi počasni građanin Niša?

Da li Vam je poznato da je knjaz Milan, na delu prostora sadašnjeg trga i hotela Park, imao svoj dvor u kome je rado boravio i to vrlo često?

Da li vam je poznato da je Narodna skupština Srbije često imala sednice u Nišu?

Da li Vam je poznato da je knjaz Milan želeo da Niš bude druga prestonica Srbije?

Da li Vam je poznato da je na inicijativu knjaza Milana podignut na Čegru prvi spomenik vojvodi Stevanu Sinđeliću?

Da li Vam je poznato da je 1878.godine osveštana Saborna crkva i izgrađena crkva Svetog Pantelejmona?

Da li Vam je poznato da je 1879.godine Srpska pravoslavna crkva postala autokefalna?

Da li Vam je poznato da je 1882.godine knjaz Milan proglašen za kralja Srbije (Milan I), kao prvi srpski kralj u Novom veku?

Da li Vam je poznato da je 1884.godine Niš povezan železničkom prugom sa Beogradom, a par godina kasnije postao najvažnija raskrsnica prema jugu i istoku?

Da li Vam je poznato da su u godinama nakon oslobođenja osnovane sledeće institucije: gimnazija, učiteljska škola, viša devojačka škola, tri osnovne škole za dečake i jedna za devojčice, itd.?

Da li Vam je poznato da su u tim godinama osnovane četiri štedionice, železnička radionica, rafinerija špiritusa i veliki vinski podrum, pivara, ciglana, klanica, itd.?

Da li Vam je poznato da do današnjeg dana (20.jul 2022.) u Srbiji nije podignut niti jedan-jedini spomeni kralju Milanu I.?

Milan i
Aleksandar Obrenović Foto: Wikipedia

Kralj koji je zadužio Niš

Prava istorija Niša, koju i danas imamo ovakvu kakva jeste, de facto je počela 1878. godine kada se na Tvrđavi podigla srpska zastava. Te godine ne samo da je Niš oslobođen, nego je Srbija dobila nezavisnost. U prvim danima Rusi su smatrali da je Bugarima potreban Niš. Knez Milan Obrenović ustao je u odbranu Niša rekavši

„I ako nas i Ruska vojna sila napadne, mi bez krvi nećemo dati Niš“

Posle toga Rusi više nisu tražili Niš. Knezu, a kasnije i kralju Milanu (1882) ondašnji naraštaj upisao u ličnu zaslugu što je Niš ostao u našim granicama. Za cele svoje vlade težio je da Niš napravi drugom prestonicom. Najradije je tu držao Skupštinu, a i kad Skupština nije radila dolazio je u Niš na duži boravak.

“Gotovo celu 1879. godinu, proveo je u Nišu. To je, može biti, jedina varoš u Srbiji za koju je on MARIO. Niš mu je bio drag kao najveći uspeh na polju spoljne politike. Ako ništa drugo, Niš je to što je on lično privredio srpskoj državi.

Natalija i Milan Obrenović Foto: Wikipedia

To je bila još sasvim istočnjačka varoš, Milan je stanovao sa kraljicom Natalijom u turskom konaku (Hafiz pašin), ipak on se u Nišu osećao ugodno, jer je Niš bio „njegov“. Pored svih razloga unutrašnje politike, bilo je i jakih razloga spoljne politike, koji su zahtevali da se Niš podigne na nivo druge prestonice”, svedoče poznavaoci istorijskih prilika.

Foto: Niške Vesti

Prioritet podizanje Spomenika nenasilju

Ona je dodala da je trenutni prioritet Grada da se krene sa podizanjem Spomenika nenasilju. Za idejno rešenje spomenika je izabrano rešenje „Polet“, studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta. Spomenik će biti postavljen u parku Svetog Save.

“Grad će uskoro raspisati javnu nabavku gde se traže izvođači radova. Postavljanje tog spomenika dugujemo pre svega porodicama žrtava, a biće namenjen i mladima kao opomena da se nasilje ne toleriše”, rekla je Sotirovski.

Ovaj jedinstveni spomenik trebalo bi da bude visok 10 metara, a njegov glavni motiv biće beli golubovi, postavljeni tako da izgleda kao da izleću iz kaveza i poleću ka nebu. Na postolju spomenika biće ispisani stihovi „Besmrtne pesme“ Miroslava Antića.

Spomenik nenasilju se podiže na inicijativu porodice studenta medicine Vuka Stojiljkovića (22), koji je u februaru 2014. godine ubijen nožem, nakon rasprave u kafiću.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

  1. Не дирајте простор испред Београдске капије. Тај (сада комфорни WC) је споменик уништења Тржнице, Цветне пијаце, локала – ВЕКОВНА ШТЕТА !

  2. Sa dolaskom Karadjordjevića na vlast , posle 1903.g. i ubistvom poslednjeg Obrenovića , sve zasluge Obrenovića su maksimalno umanjene , čak i od naših istoričara . Uspeli su , čak , da umanje i pobedu kralja Milana Obrenovića u bitki na Slivnici /40.km od Sofije/ – da pretvore u njegov poraz i poraz Srpske vojske !
    Bilo je i tada “tabloida” i poklonika vlasti !

  3. Idejno resenje je lose,podseca na mir,stabilnost,Vučić i ne treba ga kriti sa one strane tvrdjave gde niko ne zalazi. I ne secite drvece,uredite ga malo,provucite stazu izmedju

  4. Malo je reci sramora sto Milan Obrenović nema spomenik u Srbiji, narocito je sramotno za Nis! Pa jel smo toliko proklet narod?? Na spomeniku kralju milanu ne sme da se stedi…Nista manje ne treba da bude mocan i raskosan kao knez Mihailo u Beogradu, ili ruski car koji gleda u poljanu gde su baceni unakazeni kralj Aleksandar i kraljica Draga, takodje bez ikakvog obelezja..UF!!!

  5. Ako ce postavljati ovako smesan spomenik jednom tako velikom vladaru, onda bolje da ga i ne postavljaju!Na sta ovo lici?!?Mislim da idejno resenje koje je na slici.Jos ovaj osvratni crveni mermer…NIKAKO!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com