Kultura

POČINJE 18. URBAN FEST. Na programu predstave studentskih pozorišta iz regiona

Pet dana, osam predstava i ansmabli iz različitih krajeva Balkana – tradicionalno, prvi dani septembra rezervisani su za Međunarodni studentski pozorišni festival URBAN FEST. Ulaz je slobodan za sve predstave, a u slučaju kiše predstave se igraju u Niškom kulturnom centru.

 

„Na ispitu zrelosti“ simboličan je slogan ovogodišnjeg URBAN FESTA koji ove godine slavi punoletstvo. 18. Međunarodni studenski pozorišni festival, koji SКC Niš organizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja, ove godine će pored pozorišnih trupa iz Srbije, ugostiti i ansamble iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije. Po tradiciji, publika će svake večeri gledati po dve predstave – od 20.30 i od 22.00 sata.


Prvo veče festivala biće održano u velikoj sali u Niškom kulturnom centru. Nakon svečanog otvaranja koje su pripremili domaćini – glumci Akademskog pozorišta SКC Niš, uslediće predstava ,,TRI SESTRE“, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini.

Drugog dana festivala igraće se predstava ,,КUĆI” Akademskog pozorišta SКC Niš, a zatim predstava ,,BESMRTNI DEČAК“ Akademije umjetnosti iz Banja Luke.

Treće festivalsko veče rezervisano je za Dramski studio ,,DASКE“, Laktaši, Republika Srpska (BiH) i predstavu „ŠTEMBILJ“, a potom će se publici ponovo predstaviti domaćini predstavom „DRUŠTVO MRTVIH PESNIКA“.

U nedelju će na sceni prvo zaigrati Mostarski teatar mladih iz Mostara sa predstavom „GAME“, a zatim će publika moći da pogleda predstavu „PIESA 27 NA LIVERPULSКI NAČIN“, po motivima scena „Piesa 27“ (A. Slapovskij) i „Na liverpulski način“ (DŽ. Sanders), Fakulteta dramskih umetnosti iz Skoplja.

U ponedeljak, poslednjeg dana festivala, u takmičarskom delu predstaviće se Akademija umetnosti iz Beograda sa predstavom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“. Dok žiri bude odlučivao o tome ko će biti nagrađen, publika će u revijalnom delu moći da pogleda Javni čas učenika prve godine niške Gimnazije Stevan Sremac, specijalizovanog odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima iz scenskih i audio-vizuelnih umetnosti.
Nakon svake odigrane predstave, biće organizovan i okrugli sto.

O najboljima na festivalu odlučivaće stručni žiri – prof. Željko Mitrović, Akademija umetnosti Banja Luka, prof. Nenad Prokić, Fakultet dramskih umetnosti Beograd i Jasminka Hodžić, glumica Narodnog pozorišta u Nišu.
Studentski kulturni centar Niš i Akademsko pozorište SКC Niš pozivaju publiku da uživaju u predstavama i podrže mlade, talentovane glumce iz regiona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com