Kultura

Dodelom nagrada najboljima završen 18. Urban fest

Predstave Fakulteta dramskih umetnosti u Skoplju i Akademskog pozorišta SКC Niš osvojile su najveći broj nagrada na sinoć završenom 18. Međunarodnom festivalu studentskih pozorišta Urban fest. Festival, čiji je organizator Studentski kulturni centar Niš, je po tradiciji trajao od 1. do 5. septembra, a publika je u Niškom kulturnom centru pogledala osam predstava studenata iz regiona.

Nakon pet festivalskih večeri žiri festivala imao je težak zadatak – da izabere najbolje glumce i glumice ovogodišnjeg Urban festa. Prof. Željko Mitrović, FU Banjaluka, prof. u penziji Nenad Prokić, FDU Beograd i Jasminka Hodžić, glumica iz Niša odlučili su da nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu dodele Igoru Ivanovskom, za, kako su naveli, intenzivni i sa puno energije i žara dočaran lik Ožiljka, u predstavi Кući, AP SКC Niš.

Foto: SKC Niš

Glumici Akademskog pozorišta SКC Niš Anđeliji Mirović dodeljena je nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu. Nagrađena je, kako kaže žiri, za suptilnu glumačku igru u građenju kompleksnog lika devojke Žane, u predstavi Кući.

Nagradu za glavnu mušku ulogu žiri je dodelio Petru Ščepihinu, koga je publika gledala u predstavama Кući i Društvo mrtvih pesnika.

„Nagrada za glavnu mušku ulogu dodeljuje se Petru Ščepihinu za ulogu profesora Кitinga u predstavi Društvo mrtvih pesnika, AP SКC Niš, za plastično i svedenim elementima dočaran lik“, navodi žiri.

Foto: SKC Niš

I nagrada za glavnu žensku ulogu otišla je glumici Akademskog Manueli Janićijević.

„Nagradu za glavnu žensku ulogu dodeljuje se Manueli Janićijević za osebujno dočaran lik Direktorke škole u predstavi Društvo mrtvih pesnika, AP SКC Niš“, stoji u obrazloženju.

Tri nagrade festivala otišle su u ruke glumaca Fakutleta dramskih umetnosti u Skoplju i predstavu Piesa 27 na liverpulski način.

Nagrada Carica Teodora dodeljena je Ani Jovanovskoj za lik u predstavi Piesa 27 na liverpulski način, FDU Skoplje, za, kako žiri navodi, izuzetno snažno dočaravanje ženske prirode u kompleksnim ljudskim odnosima.

Foto: SKC Niš

Nagradu Car Кonstantin dobio je Goce Andonov, za ulogu u predstavi Piesa 27 na liverpulski način, FDU Skoplje, za krajnje šarmantan, ali sveden i bez preterivanja dočaran lik.

„Grand Prix festivala se dodeljuje predstavi Piesa 27 na liverpulski način, u izvođenju FDU Skoplje, za kompletni dostignuti umetnički doživljaj, preciznu i furioznu režiju, bez dramskih propusta u ujednačenom glumačkom izrazu“, stoji u obrazloženju.

Foto: SKC Niš

Ove godine je nagrada Okruglog stola dodeljena Danilu Milenkoviću za monodramu Besmtrni dečak, Akademije umetnosti u Banjaluci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com