Kultura

Predstavljeni različiti aspekti kulture – Prijem učesnika Međunarodnog festivala folklora

Festival folklora je počeo, a Niš je do srede, 20. jula domaćin folklorcima iz različtih krajeva sveta. Kroz naš grad i okolne opštine, proći će ansambli iz sedam zemalja, a dobrodošlicu u Niš poželeli su im zamenica gradonačelnice i gradska većnica zadužena za kulturu.

Učesnicima festivala uručeni su i zlatnici sa likom cara Konstantina. Cilj festivala folklora je da građane upozna sa tradicijom i kulturom razliučitih krajeva sveta, ali da isto tako i goste iz inostranstva upozna sa onim što Niš i jug Srbije mogu da ponude. Značaj festivala prepoznaje i grad Niš već godinama unazad.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović  napominje da je velika sreća i zadovoljstvo biti domaćin jedne ovakve Međunarodne folklorne manifestacije gde svi gosti svojim lepotama i tradicijom ulepšavaju naš Grad u danima folklora.

“Nadam se da ćete poneti lepe uspomene iz našeg Grada i da ćete sklopiti nova prijateljstva, a da ćemo naredne godine dočekati vaše kolege iz drugih država”, kazala je Davidović.

Da je pokrenuta inicijativa da festival folklora postane zvanična gradska manifestacija, potvrdio je direktor SKC-a, Predrag Jelenković.

“Jedini u Srbiji dobili smo sertifikat CIOFF-a,  Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture, da manifestaciju organizujemo po svim njihovim pravilima i smatram da smo time zaslužili da postanemo zvanična gradska manifestacija”, kazao je Jelenković.

Svi učesnici festivala istakli su da je svakako velika zadovoljstvo i čast biti učesnik jedne ovakve manifestacije, kao i da će se truditi da budu najbolji ambasadori svojih zemalja.Po tradiciji, na dan početka festivala, Obrenovićevom ulicom prošetali su svi učesnici. Defile je privukao ogromnu pažnju naših sugrađana, kao i svečano otvaranje i zajednički koncert svih amsambala na Letnjoj pozornici.

Po tradiciji, na dan početka festivala, Obrenovićevom ulicom prošetali su svi učesnici. Defile je privukao ogromnu pažnju naših sugrađana, kao i svečano otvaranje i zajednički koncert svih amsambala na Letnjoj pozornici. Podsetimo, ovogodišnji 15. Međunarodni studentski festival folklora održaće se od 16. do 20. jula na Letnjoj pozornici u organizaciji Studentskog Kulturnog Centra Niš i Akademskog Folklornog Ansambla „ORO“ SKC Niš.

Tokom pet festivalskih dana učestvuju folklorci iz Meksika, Slovenije, Bosne i Hercegovine (Republika Sprska), Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Srbije.

Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com