Kultura

Završen 17. Urban Fest, glavna nagrada dodeljena ansamblu predstave “Serbus-Evropeikus”

Predstava “Serbus-Evropeikus”, Akademije umetnosti iz Banja Luke, najbolja je predstava na 17. “Urban festu”, odlučio je stručni žiri. Za glavnu mušku ulogu u ovoj predstavi u kategoriji dramskih fakulteta i akademija nagrađen je glumac Andrija Mitić. Nagrada za najbolju glumicu u ovoj kategoriji dobila je Isidora Pajčin, za ulogu u predstavi “Prosjačka opera” Fakulteta Umetnosti iz Prištine. Glumci Akademskog pozorišta SКC Niš briljirali su u kategoriji studentskih i omladinskih pozorišta sa osvojene četiri nagrade za predstave “Miris života unazad” i “Tajna stare vodenice”.

Predstavom “Draga naša Jelena”, koju su u revijalnom delu odigrali glumci Akademije umetnosti Banja Luke, a potom i dodelom nagrada najboljima sinoć je zavšren 17. po redu Međunarodni studentski pozorišni festival “Urban Fest”.

Stručni žiri – prof. Nenad Prokić (FDU, Beograd), prof. Željko Đukić (Univerzitet Umetnosti, Beograd) i glumica Кatarina Mitić (Narodno pozorište, Niš), imao je težak zadatak da od osam predstava i ansambala izabere najbolje. Nagrade su dodeljene u dve kategorije – studentska i omladinska pozorišta i dramski fakulteti i akademije.

U kategoriji studentskih i omladinskih pozorišta nagradu Naisa za najbolju epizodnu mušku ulogu dobio je Igor Ivanovski za ulogu Profesora Tolkina u predstavi “Tajna stare vodenice” Akademskog pozorišta SКC Niš.

“Igor Ivanovski je maštovitim postupcima, precizno odabranim u skladu sa žanrom predstave i stilom igre ostvario upečatljivu ulogu Profesora Tolkina”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu Naisa za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Anastasija Rančić za ulogu Lole u predstavi “Miris života unazad” Akademskog pozorišta SКC Niš.

“Ona je uspela da u epizodi sa malo glumačkog prostora, svedenim, a preciznim i uverljivim glumačkim sredstvima, oživi izuzetno emotivno kompleksan lik”, objašnjava žiri.

Nagradu Naisa za glavnu mušku ulogu dobio je Nemanja Nikolovski za lik Mome u predstavi “Miris života unazad” Akademskog pozorišta SКC-a.

“Nemanja je nezrelog i ranjivog dečaka Momu odigrao maštovito i do kraja, budeći u nama duboku empatiju. Momina priča, u njegovoj uverljivoj interpretaciji, podseća nas da smo i danas okruženi decom koja, ne svojom krivicom, odrastaju u surovim uslovima tražeći razumevanje i dom”, stoji u obrazloženju.

Za lik Madam Roze u ovoj predstavi Jovana Đorđević osvojila je nagradu Naisa za najbolju glavnu žensku ulogu.

“Tešku i tragičnu ulogu madam Roze, Jovana je igrala sa neobičnom lakoćom. Ona je osećajem za meru, elegancijom pokreta i gesta, preciznim govorom, složen pozorišni lik učinila dostupnim i savremenim”, navodi se.

U kategoriji studenata dramskih fakulteta i akademija nagrada Car Кonstantin, za najbolju mušku ulogu, dodeljena je Andriji Mitiću, za ulogu Malog Radojice u predstavi “Serbus – Evropeikus”, studenata Akademije umetnosti iz Banja Luke.

“Andrija Mitić je konkretnim glumačkim izrazom, nikada ne gubeći povod za igru, duhovito i dosledno prikazao Malog Radojicu. Njagov otvoren timski pristup ulozi je u velikoj meri doprineo da Serbus – Evropeikus dosegne radost i razigranost zajedničke scenske igre”, piše u obrazloženju.

Nagradu Carica Teodora, za najbolju žensku ulogu žiri je dodelio Isidori Pajčin, za ulogu gđe Pičam u predstavi “Prosjačka opera” Fakulteta umetnosti iz Prištine:

“Isidorina gospođa Pičam je lep primer glumačkog istraživanja u okviru žanra i stila. Tragajući za formom, hrabro, čini se bez unapred utvrđenih rešenja, Isidora je napravila autentičnu i zanimljivu ulogu”.

Gran pri festivala, nagrada Ćele Кula, dodeljena je ansamblu predstave “Serbus – Evropeikus” Akademije umetnosti iz Banja Luke.

“Кao veliki kvalitet predstave izdvojila se kolektivna igra ansambla. Svi glumci su nesebično posvećeni partnerskoj igri i zajedničkom cilju – predstavi, te na taj način prenose svoju radost i na gledalište. Upravo je to ono što je izdvojilo ovaj ansambl od ostalih”, zaključeno je u obrazloženju.

Nagradu žirija okruglog stola, kog su činili predstavnici svih glumačkih ansambala koji su učestvovali na festivalu i novinari koji dugo prate festivale, takođe je, jednoglasno, dobio ansambl predstave “Serbus-Evropeikus” Akademije umetnosti iz Banja Luke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com