Društvo

Počeli ispiti za dobijanje licenci za upravnike zgrada

Svi oni koji su prošli obuku za profesionalne upravnike zgrada, pismeni deo ispita za sticanje licence  polagali su  juče u Privrednoj komori Srbije (PKS) i u regionalnim komorama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu. Ovaj ispit polagalo je 226 kandidata.

Obuka za profesionalne upravnike zgrada počela je krajem juna u Regionalnoj privrednoj komori,  u toku sedam dana polaznicima je organizovana nastava po licenciranom programu koji je dnevno trajao i do 8 sati. Cena obuke iznosila 30.000 dinara, odnosno 25.000 plus PDV.

Kandidatima koji “prođu” ovaj deo ispita, predstoji i usmeni deo, nakon čega dobijaju licencu da su profesionalni upravnici zgrada. Rezultati ispita biće na sajtu PKS krajem jula, a usmeni ispiti biće organizovani od 2. avgusta.

Naredni ispitni rok može se očekivati u septembru, a istovremeno PKS će nastaviti s organizacijom obuka kako bi se svim zainteresovanim osobama za obavljanje poslova upravljanja zgradama omogućila i priprema za ispit, kao i priprema za kvalitetno obavljanje posla.

Da podsetimo, Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada ustanovljena je  profesija “profesionalni upravnik”. Po ovom zakonu, svaka zgrada će morati da ima svog upravnika, njega mogu da izaberu sami stanari, a ako se oni ne dogovore, država je u obavezi da postavi lice koje će brinuti o tekućem održavanju. Profesionalnog upravnika plaćaće vlasnici stanova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com