U fokusu

Nova pravila za stanare, zgrade dobijaju UPRAVNIKE!

Od nove godine ako živite u zgradi morate znati da ćete u slučaju nepoštovanja novih pravila, platiti kaznu. Predviđene su sankcije i za skupštine stanara i pojedince koji redovno ne izmiriju račune a  tiču se održavanja stambene jedinice.

Prema Predlogu zakona o stanovanju čije se usvajanje očekuje krajem decembra, svaka zgrada moraće da ima svog upravnika, stanodavci će morati da plaćaju porez na iznajmljivanje stanova, a stanari održavanje zgrade u kojoj žive.

Svaka zgrada će imati svog upravnika, a ako stanari ne mogu da izaberu jednog od komšija za tu funkciju, u te zgrade se uvodi prinudna uprava.

Svi stanari će morati da izdvajaju sredstva za održavanje zajedničkog objekta i plaćanje profesionalog upravnika, a onima koji to ne budu želeli, na vrata bi mogli da zakucaju izvršitelji.

Vlasnicima stanova koji ne budu plaćali mesečno održavanje zgrade preti kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

Predviđene su kazne i za skupštinu stanara, a inspekcija može naplatiti kaznu koja se kreće od 50 hiljada do dva miliona dinara.

Ista kazna propisana je i za profesionalne upravnike ako rade bez licence ili nisu prijavljeni.

zgrada-1

Ostale novine 

Upravnik zgrade koga biraju ga stanari, plaćeno je radno mesto. Posao može da obavlja i profesionalni upravnik, koji će dobijati od 200 do 350 dinara po stanu.

U slučaju da stanari ne mogu da se dogovore oko mesta upravnika, na snagu stupa prinudni upravnik. On sa liste profesionalnih upravnika koji su registrovani u Privrednoj komori Srbije angažuje onoga koga će plaćati svi stanari.

Upravnik zgrade smatra se menadžerom. Slično kao i u slučaju predsednika skupštine stanara, on obaveštava nadležne organe da obave hitnu intervenciju, vodi računa o olucima, zaključije ugovore u sa javnim preduzećima i zastupa stanare u pravnim poslovima.

Podatke o podstanarima, na osnovu novog zakona, stanari su dužni da dostave upravniku zagrade.

Stanari odgovaraju za štetu, brinu o spoljašnjem i unutrašnjem uređenju. Zgrade ne mogu da ugrožavaju treća lica, niti imovinu trećih lica. Ako do toga dođe, stanari plaćaju trećem licu za nastalu štetu.

Formira se registar zgrada, koji će voditi Agencija za privredne registre. Biće dostupna javnosti, a rok za formiranje registra stambenih zgrada na teritoriji Srbije je 12 meseci.

U slučaju hitnih radova na zgradi, lokalna samouprava je dužna da se uključi i sanira štetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com