Merošina

Počela manifestacija „Dani višnje“, centralna tema cena

Ovogodišnju manifestaciju svečano su otvorili pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, narodni poslanik Milija Miletić i predsednik opštine Merošina Saša Jovanović. U uvodnim rečima osvrnuli su se na rod i nezadovoljstvo proizvođača višnje otkupnom cenom i najavili sistemska rešenja u uređenju tržišta voća i obnavljanje hladnjače „Voćar“.

Problem kao i više godina unazad predstavlja niska otkupna cena, za koju proizvođači krive otkupce i hladnjačare, pa pomoć očekuju od države i lokane samouprave.

foto Merošinske Vesti

Svi zajedno moramo da sednemo i otkupci i hladnjačari i proizvođači da uredimo već jednom to tržište, sam otkup voća. Danas je prilika do o tome razgovaramo, biće teško ali se nadam dogovoru“-rekao je Bogićević.

Pomoćnik ministra najavio je sistemska rešenja za uređenje tržišta i pojačanu kontrolu otkupaca i hladnjačara. Konkretno u slučaju višnje, osnovni uzrok problema su otkupci i hladnjačari, odnosno njihov dogovorni odnos u formiranju cene, pa bi jedno od rešenja bilo i obnavljane smeštajnih kapaciteta u okolini, konkretno hladnjače „Voćar“ u Merošini.

Ima interesenata za hladnjaču, više njih, ali problem prave svojinski odnosi u samoj hladnjači, očekujem da će uskoro biti rešeni i da već za sledeću berbu imamo velike otkupne i smeštajne kapacitete, tu na licu mesta, u samoj Merošini“-kaže predsednik opštine Merošina Saša Jovanović.

Dodaje i da je sa svojim saradnicima obilazio otkupna mesta, pa je čak naišao i na nižu cenu za prvu klasu od 50 dinara, koliko se trenutno plaća kilogram višnje, dok je cena za kilogram u drugoj klasi 30 dinara.

I sam sam proizvođač pa znam sa kakvim se problemima susreću voćari i koliko ulaganja ima u proizvodnju, sešćemo danas za sto sa otkupcima i hladnjačarima i pokušati da dogovorimo bolju cenu, tome prevashodno i služi ova manifestacija da se na jednom mestu okupe svi oni koji, da tako kažem, žive od višnje“-ističe Jovanović.

Manifestacija „Dani višnje“ na Oblačinskom jezeru okupila je veliki broj učenika. Pored razgovora o ceni, posetioci mogu da uživaju u kulturno-umetničkom programu koji je priredila Narodna biblioteka iz Merošine.

Jedanaest ekipa, među kojima i jedna iz Severne Makedonije, takmičilo se u pripremanju riblje čorbe i ribljeg paprikaša. Na ovom međunarodnom takmičenju pobedu je odnela domaća ekipa „Pobratimi“ iz Arbanasca.

Na više štandova bili su izloženi specijaliteti i proizvodi od višnje, a sve domaćice koje su pripremale specijalitete nagrađene su pohvalnicama. Pored njih predstavila se „Kreativna radionica“ Narodne biblioteke, čiji su članovi prikazali svoje radove na temu višnje, ali i njihovi vršnjaci u pružanju prve pomoći i najmlađa grupa iz PU „Poletarac“.

Revijalni deo manifestacije završen je finalnom fudbalskom utakmicom između ekipa Kovanluka i Aleksandrova, dok je za večeras najavljen veliki koncert popularne grupe Tropiko bend u 21 sat.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Требало је народ да се сакупи и ,,пожели им добродошлицу,, за респектабилну цену вишње од 30,оо дин. Срамота док су они јели, пили – једном речју ждрали народ се ждрао због цене – ово је СРАМОТА и пропаст у свим сегментима друштва,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com