Društvo

Petogodišnji Vid iz Niša savladao sve vrhove planine Vardenik na drugom jesenjem usponu

Preko stotinu planinarki i planinara iz Niša, Surdulice, Predejana, Leskovca, Lebana, Bojnika, Bosilegrada i Bugarske, učestovalo je 24. novembra na drugom jesenjem usponu na planinu Vardenik, u okolini Vlasinskog jezera, koji je organizovalo Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša.

Kao i više puta ranije i na ovoj akciji junak je bio petogodišnji Vid Vučković iz Niša, koji je uspeo da savlada i vrh Veliki Strešer i preostala četiri vrha na najvišem grebenu Vardenik planine.

Vardenik je najviša planina od onih koje okružuju Vlasinsko jezero i Vlasinsku visoravan, a najviši vrh Vardenika je Veliki Strešer – 1876 metara nadmorske visine.

Uspon je obavljen iz pravca sela Topli do, a iz PD “Preslap” navode da je vodički tim odabrao obilaznu, najlakšu moguću stazu na ovom području, koja i pored toga, ne spada u staze rekrativnog tipa.

“Potrebno je do vrha Veliki Strešer savladati oko 800 metara visinske razlike, a vodički tim je odredio veoma spor ritam, kako bi svi učesnici izašli na impozantni Veliki Srešer, vrh u obliku kupe”, ističu iz PD “Preslap”.

Foto: Planinarsko društvo Preslap

Učesnici su na vrh izašli za tri sata hoda i pri tome prevalili nešto više od pet kilometara trase.

“Na vrhu Veliki Strešer duvao je jak vetar, a na ovom vrhu izvršena je i podela učesnika u dve grupe: manji deo se sa jednim od vodiča vratio u selo Topli do, a većina je nastavila kretanje po najvišem grebenu Vardenika. Ova etapa bila je lakša od uspona na Veliki Strešer, a učesnici su se na najvišem grebenu, popeli redom na vrhove Mali Strešer (1757 m), Bezimeni vrh (1727 m), Obršina (1734 m) i Perina čuka (1699 m). Sa grebena Vardenika pružao se jako lep pogled na Vlasinsko jezero i mnogobrojne planine na jugu Srbije”, kažu iz PD “Preslap”.

Oni dodaju i da je za vreme dnevnog svetla izveden i silazak do sela Topli do.

“Ocena vodičkog tima je da je akcija u potpunosti uspela, da je bilo mnogo učesnika koji su prvi put došli u ovo područje, i da se ovakvim sportskim događajima dodatno afirmišu prirodne lepote juga Srbije. Vremenski uslovi, i pored vetra na Velikom Strešeru, bili su prijatni i pogodni za izvođenje planinarske akcije ovakvog tipa”, ističu iz PD “Preslap”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com