Društvo

Paketi pomoći stigli do Nišlija

Fondacija Ana i Vlade Divac je u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, pomaže više od 50.000 najugroženijih građana u borbi sa koronavirusom. Vrednost pomoći je 200.000 evra.

U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera organizovana je distribucija paketa pomoći za najugroženije stanovnike Niša.

Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

U Nišu ćemo podeliti 1452 paketa najugroženijim stanovnicima – porodicama učenika škole sa domom učenika „Bubanj“, SoS dečjem selu Niš, korisnicima Verskog dobrotvornog starateljstva, Udruženja distrofičara Niš, osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima, porodicama bez primanja, deci bez roditeljskog staranja.

„Početkom meseca započeli smo podelu paketa za korisnike u sedam gradova Srbije – u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Čačku, Nišu, i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa 58 lokalnih partnera – lokalnim institucijama, Crvenim krstom, udruženjima građana i volontera, od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu – Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

 

„Zahvaljujem se Fondaciji što u okviru ovog projekta nije zaboravila na učenike naše škole, čijim porodicama je namenjen deo paketa. Nadamo se daljoj saradnji sa fondacijom. Naša škola je specijalizovana za rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Pozivam sve koji do sada nisu posetili našu školu, da došu i vide kako i u kojim uslovima radimo, s obzirom da je ovo jednistvena ustanova ovakvog tipa u Jugoistočnoj Srbiji“, izjavila je prilikom podele paketa Emilija Ranđelović, psiholog u školi sa domom učenika „Bubanj“.

 

“Drago nam je što je što smo uspeli da spojimo naše partnere instituciju “Centar za porodični smeštaj i hraniteljstvo” Niš, sa fondacijom “Ana i Vlade Divac”. Posebno nam je važno što je fondacija prepoznala potrebe korisnika centra koji se bavi rešavanjem bitnog problema u zajednici. Zaštita dece bez roditeljskog staranja, kroz održivi razvoj hraniteljstva doprinosi  odrastanju dece u podsticajnom porodičnom okruženju koje im pruža podršku i podsticaje za optimalni razvoj njihovih potencijala, mogućnost da oblikuju svoju budućnost i postanu aktivni članovi društva.

 

Džedaji rade na razvoju modela umrežavanja ljudskih potencijala u nevladinom sektoru i državnim institucijama kako bi se inicijative u budućnosti dinamičnije realizovle za opšte dobro.

“Sjajan početak saradnje sa fondacijom i nadamo se da ćemo nastaviti da sarađujemo još intezivnije u budućnosti“, saopštio je Miloš Antić, osnivač Džedajskog pokreta.

 

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica. U toku višemesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa, a drugi ciklus isporuke planiran je za početak jula u mestima gde pomoć bude najpotrebnija.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Сама помисао и осећај да неко мисли на вас је вредније од свега…пакет је пун свега и свачега ! Од срца хвала и свака вам част !!!

  2. Postovani jasam samohrana majka imam dvoje dece zbog nasilje u porodici sa decom zivimo pod kiriju. Zainteresovana sam dase prijavim za humanitarnu pomoc oko podelu paketa pa nisam upoznata gde i kako nadam se dacu blagovremeno biti obavestena s postovanjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com