DruštvoEkonomija

1.500.000 dinara za podršku poljoprivrednicima sa teritorije opštine Svrljig

Nakon Čajetine i Prijepolja, Svrljig je treća opština u Srbiji koja pokreće ovakav fond

Fondacija Ana i Vlade Divac, opština Svrljig i Regionalna razvojna agencija Jug potpisali su ugovor o saradnji kojim je zvanično pokrenut „Fond za razvoj poljoprivrede u opštini Svrljig 2021“. Projekat osnivanja ovog inovativnog fonda podržao je USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

 

“Ponosni smo što je opština Svrljig među prvim opštinama u Srbiji koja razvija ovaj fond, nadamo se da će i druge opštine slediti naš primer “, izjavio je ovim povodom Miroslav Marković, predsednik opštine Svrljig.

Vrednost fonda koji je stvoren zajedničkim ulaganjem opštine i fondacije iznosi 1.500.000 dinara. Sredstva fonda namenjena su podršci poljoprivrednicima sa teritorije opštine Svrljig, čime se obezbeđuje pristup dodatnim sredstvima za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

„Podsticajna sredstva iz revolving fonda su namenjena poljoprivrednicima koji za inicijalno investiranje u unapređenje proizvodnje obično moraju da koriste sopstvena sredstva, jer teško dolaze do bankarskih pozajmica. Ovakav alternativni  vid podrške od strane opštine  i fondacije upravo rešava taj problem i omogućava poljorivrednicima da do finansijskih sredstava dođu na transparentan i jednostavan način i da istovremeno dobiju i standardne opštinske subvencije za investicije u poljoprivredi. Posebno nas raduje činjenica da raste broj opština zainteresovanih za ovaj model“, izjavila je Miroslava  Panić, menadžerka za finansije i investicije USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

Nakon Čajetine i Prijepolja, Svrljig je treća opština u Srbiji koja pokreće ovakav fond.

“RRA Jug je sa velikim zadovoljstvom uspostavila saradnju sa opštinom Svrljig i Fondacijom Divac. Ovaj inovativni pristup razvoja čitavog okruga obezbediće dodatne mehanizme podrške malim poljoprivrednim proizvođačima”, izjavio je Ivan Mihajlović direktor RRA Jug.

Konkurs će biti raspisan 15. jula, a svi zainteresovani će moći da se prijave do 15. avgusta.

 

Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

„Tokom 14 godina postojanja i rada, Fondacija Ana i Vlade Divac je na različite načine pomogla više od 1000 poljoprivrednih gazdinstava. Tragajući za novim načinima i podrške selu došli smo do ideje osnivanja potpuno novog fonda za podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane, a osnivanje inovativnog fonda je podržao USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu. Za raspisani Konkurs za poljoprivrednike je vladalo veliko interesovanje, pa je pilot projekat u opštini Čajetina uspešno realizovan uprkos teškoj i izazovnoj godini, dodatno opterećenoj pandemijom. Zato želimo da projekat implementiramo i u drugim opštinama“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com