Ekonomija

Više od 34 miliona dinara za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji

Regionalna razvojna agencija Jug je u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, i uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu, formirala dva poljoprivredna fonda u 2021. godini i raspisala konkurse za podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede.

Opštine Svrljig i Ražanj su prve opštine na jugu Srbije koje su prepoznale značaj ovakvog vida finansiranja sa ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje i položaja poljoprivrednih proizvođača.

Sa druge strane RRA Jug promoviše ovakav ovakav vid samoodrživog finansijskog koncepta podrške lokalnim samoupravama u okviru srategije održivog razvoja regiona.

“Ovakav fond, odnosno način finasiranja, pruža efikasni administrativno-finansijski okvir poljoprivrednim proizvođačima za realizaciju svojih razvojnih projekata usmerenih ka unapređenju njihovog socio-ekoloskog položaja. Sa druge strane daje lokalnoj samoupravi mogućnost da kreira podsticajne mere u skladu sa realnim potrebama poljoprivrednih proizvođača sa svoje teritorije, sa posebnim fokusom na određene ciljne grupe: mlade proizvođače, žene, ranjive grupe…”, ističu u RRA Jug.

Kao nastavak partnerstva u 2022. godini osnovan je i treći fond potpisivanjem ugovora između Fondacije Ana i Vlade Divac, opštine Dimitrovgrad i RRA JUG u Beogradu, 28. januara 2022. godine na sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade.

“Tom prilikom predstavljeni su rezultati rada lokalnih inovativnih fondova za podsticaj poljoprivrede formiranih tokom prošle godine u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju ukupne vrednosti od 12.000.000 dinara, a istovremeno je najavljeno i značajno povećanje vrednosti fondova za 2022. godinu u Vranju, Prijepolju i Ražnju”, napominju.

Ukupna vrednost svih osnovanih fondova je više od 34 miliona dinara u devet opština.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com