Društvo

ONLAJN PREZENTACIJA: Šta nam donosi novi Zakon o zaštiti potrošača?

ONO ŠTO TREBAJU DA ZNAJU TRGOVCI I TURISTIČКE AGENCIJE MOGU SAZNATI 15.OКTOBRA U ONLINE PREDSTAVLJANJU NOVINE ZAКONA O ZAŠTITI POTROŠAČA

„Zaštita potrošača je Ustavna kategorija Republike Srbije i nova zakonska rešenja sada će omogućiti potrošačima da svoja prava ostvare efikasno i uz što manje troškova. Ovaj Zakon je donet početkom septembra 2021.godine, biće predstavljena 15.oktobra 2021. godine na onlajn prezentaciji. Ova prezentacija je namenjena zaposlenima u pravnim službama trgovaca, odnosno službama koje rešavaju reklamacije potrošača, privrednim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine ili prodaje robe i pružanja usluga fizičkim licima, kao i turističkim agencijama” navodi Violeta Stamenković, diplomirani pravnik, koja se nalazi na listi tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine,turizma i telekomunikacija RS .

Ona kaže da je najbitnije da se ostvari cilj novog Zakona o zaštiti potrošača, a to je da omogući ljudima da ostvare prava efikasnije, da nauče da bezbedno kupuju, što će o svemu u online prezentaciji objasniti Stefan Cvetković, diplomirani pravnik, savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Zainteresovani trgovci, turističke agencije, pružaoci usluga, kao i fizička lica, mogu se javiti preko e-mail adrese reg.kancelarijaposrednika@gmail.com za učestvovanje u online prezentaciji.

Više neće moći tek tako da trgovci nezadovoljne kupce upućuju na sud.

.„Suština je da trgovci na vreme budu upoznati sa svojom obavezom da moraju da učestvuju u vansudskim sporovima sa kupcima. Što znači da je kazna za one koji odbiju da učestvuju u medijaciji (vansudskom poravnanju) ili ne objave i javno istaknu obaveštenje da kupac ima pravo na vansudsko rešavanje spora je 50.000 dinara, tako da su uvedeni prekršajni nalozi.” rekla je Violeta Stamenković.

Višestruko biće unapređena zaštita prava potrošača i kao korisnika turističkih usluga

„Turističke agencije trebaju da se upoznaju sa delimičnom harmonizacijom Direktive o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima 2015/2302, jer zakon u smislu pomenute direktive predviđa obavezu da putnici dobijaju sve informacije pre sklapanja ugovora, i to o osnovnim karakteristikama usluge putovanja, osnovnim podacima o organizatoru, prodajnoj ceni, modalitetu plaćanja, minimalnom broju putnika i tako dalje”, kaže Stamenković.

Bitno je znati nove propise kako bi i trgovci i pružaoci usluga zaštitili svoja prava što dovodi do jačanja odnosa sa samim kupcima, upravo zbog toga je ova onlajn edukacija njima potrebna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com