Društvo

Obeležen Dan vojnih veterana

Vojna bolnica u Nišu obeležila je Dan vojnih veterana polaganjem venaca na spomen obeležje žrtvama pegavog tifusa i borcima sa početka Prvog svetskog rata.

Ovo je jedan od najvećih vojnih praznika, koji se proslavlja radi očuvanja kulture sećanja na vojne vetetane i poginule saborce, istakao je upravnik Vojne bolnice u Nišu pukovnik dr Jovica Stanojković. Venac je u ime Nišavskog upravnog okruga položila načelnica Dragana Sotirovski, grada predsednik SG Rade Rajković, a poštu su polaganjem venaca žrtvama odali i predstavnici Vojske Srbije i boračkih kao i drugih udruženja koja neguju slobodarsku tradiciju Srbije.

 

Foto: V. P.

“Danas je jedan od najvećih praznika u Vojsci Srbije”, kazao je pukovnik dr Jovica Stanojković. “Nagujući tradiciju srpske Vojske i Vojne bolnice kao značajne ustanove za srpsku Vojsku i Ministarstvo odbrane mi danas  obeležavamo ovaj veliki praznik polaganjem venaca na Spomen piramidu koje simbolizuje žrtvu i stradanje srpskih vojnika i ranjenika u velokoj epidemiji pegavog tifusa koja je vladala krajem 1914. i početkom 1915. godine. Ova ustanova je tada bila jedna od najvećih epidemijskih bolnica na Balkanu i dnevno se ovde lečilo 3.000 obolelih od pegavog tifusa u 26 improvizovanih baraka. Žrtve su bile velike, a među njima je bilo i sanitetsko osoblje, a među njima je bio i sam upravnik Evgenije Btenovački. Oni su dali svoje živote za pobedu u oslobodilačkim ratovima, a na taj način sun am darivali najveću dragocenost – život u slobodi”, istako je pukovnik dr Jovica Stanojković.

Foto: V. P.

Na današnji dan 1912. godine, potpisano je primirje u Prvom Balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Bugarske sa jedne i Otomanske carevine sa druge strane.

Oko 400.000 boraca dobilo je status  “Stari ratnik”. Brigu o njihovom statusu preuzelo je Ministarstvo Vojno. Dodelom imanja u južnom delu Kraljevine Srbije država i Vlada iskazali su brigu o veteranima i odali priznanje za učešće u odbrani zemlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com