Društvo

Pašić pre 108 godina primio telegram iz BEČA o objavi rata u kafani “Evropa” u NIŠU

Polaganjem venaca na spomen ploču na zgradi Univerziteta obeleženo je 108 godina kako je Austro – Ugarska 1914. godine objavila rat Kraljevini Srbiji. Objavom rata Srbiji počeo je Prvi svetski rat.

Austro-ugarska je uputila objavu rata tačno mesec dana nakon što je Gavrilo Princip ubio vojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu.

Oko podne, 28. jula, stigla je u Niš neobična objava rata – običnim telegramom.

Tekst je telegrama ispisan na francuskom jeziku sa kojim je počeo Prvi svetski rat i koji je primio predsednik Vlade Kraljevine Srbije, Nikola Pašić u Nišu, –  koji je, zbog neposredne ratne opasnosti, tada bio ratna prestonica i u njemu se nalazila cela Vlada sa svim ministarstvima.  

Foto: Istorijski arhiv Niš

O važnosti telegrama koji je označio početak Prvog svetskog ili, kako se često naziva, Velikog rata, i koji je svetu doneo do tada nezapamćen broj žrtava, govori i podatak da je telegram pod zaštitom UNESKU-a kao nematerijalno blago.

„Za vreme rata, koji je bio najveći u Srbiji, stradalo je više miliona ljudi, skoro milion i trista hiljada Srba. Objava je usledila  posle nečuvenog ultimatuma koji je Austro -Ugarska, nešto manje nakon Sarajevskog atentata objavila Kraljevini Srbije i tražila da prihvati da je odgovorna za početak istog. Pošto Srbija to nije prihvatila, poslali su obični poštanski telegram. U tom trenutku, u Austrugarskoj pošte nisu radile dva dana. Poslali su 25., a telegram je stigao 28. jula. Kada je stigao na adresu kabineta, Pašić je u tom trenutku bio na ručku u hotelu „Evropa“ koji se nalazi se nalazio na mestu današnje Glavne pošte u Voždovoj ulici  – tako kažu neki istorijski izvori. Pročitavši ga, ustao je i rekao „Austro- Ugarska nam je objavila rat .Ovo je kraj Austro – Ugarske“, objašnjava Branislav Radovanović, ispred Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. godine grada Niša“.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com