Društvo

Obeležen Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik vojvodi Petru Bojoviću, obeležene su 104 godine od oslobođenja Niša nakon tri godine okupacije u Prvom svetskom ratu. Zvaničnici su položili vence, a svečanost je uveličao vojni orkestar.

Veliki rat ili Prvi svetski rat najveći je ratni sukob u istoriji civilizacije do tada, verovatno najveće gubilište u istoriji srpskog naroda.

“Na današnji dan Prva srpska armija pod vođstvom generala Petra Bojovića, oslobodila je grad Niš. Grad Niš je u to vreme bio ratna prestonica Srbije, bitno je da u ovom danu kažemo da je moral srpskih vojnika bio na izuzetno visokom novou. Znatno brojčanija neprijateljska vojska je bila poražena u našem Gradu. Obeležavamo ovaj dan, ali se i sećamo naših ratnika. To je ono što moramo da pamtimo i čega moramo da se sećamo”, ističe predsednik skupštine Niša, dr Boban Džunić.

“Izuzetno je važno da pokazujemo u ovom teškom vremenu da ne zaboravljamo svoju istoriju i pretke i time pokazujemo da je Srbija uvek bila oslobodilačka, a ne zavojevačka”, kazao je Branislav Radovanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920″.

Petar Bojović bio srpski i jugoslovenski vojvoda. Učesnik je srpsko-turskih ratova tokom kojih je bio u štabu Vrhovne komande, a po završetku ratova postao je vodnik baterije u Beogradu. Posle srpsko-bugarskog rata postao je vodnik konjice, a zatim je 1891. položio ispit i dobio čin kapetana. Istovremeno je postavljen za vršioca dužnosti načelnika Štaba Moravske divizije u Nišu, gde je ostao pet godina. Menjao je nekoliko dužnosti sve do izbijanja balkanskih ratova 1912. godine, kada je bio komandant Konjičke divizije.

U Prvom balkanskom ratu Bojović je bio načelnik Štaba Prve armije od oktobra 1912. Istakao se tokom Kumanovske i Bitoljske bitke, posle kojih je dobio čin generala. Po okončanju Prvog balkanskog rata, na njegov predlog, a uz podršku vojvode Putnika, sklopljen je savez sa Grčkom, kao protivteža opasnosti koja je tada dolazila od Bugarske. U Drugom balkanskom ratu bio je načelnik Štaba Prve armije koja je odnela pobedu u bici na Bregalnici, a posle rata bio je komandant trupa „Novih oblasti” na Kosovu i Makedoniji.

U Prvom svetskom ratu je bio komandant Prve armije. Kada je doneta odluka da se trupe povlače ka Albaniji, Bojović je tada (decembar 1915) postavljen za načelnika Vrhovne komande. Podneo je ostavku načelnika Vrhovne komande 19. juna 1918. godine, zbog neslaganja oko proširenja Solunskog fronta. Zatim je opet postavljen za komandanta Prve armije, kojom je komandovao i u bici kod Dobrog polja. Zbog ratnih zasluga 13. septembra 1918. dobio je čin vojvode, preuzeto sa sajta srpskaenciklopedija.org

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com