Društvo

Novogodišnje čestitke zaboravljene. Jedna od interesantnijih u Niš je stigla davne 1968. godine iz Čehoslovačke

Ulogu nekadašnjih novogodišnjih čestitki sve češće zauzimaju mejlovi i sms poruke, a nekada je pisanje i slanje poštom bilo jedan od najdražih običaja. U sukobu generacija, starinske čestitke polako gube bitku.

Od kako imamo mobilne telefone i Internet, stari dobri običaj slanja novogodišnjih čestitki više nije u modi. Setite se kada ste poslednji put poslali novogodišnju čestitku, ili kada ste je dobili, a onda se setite i onog lepog uzbuđenja koje je umelo da nas preplavi kad otvorimo poštansko sanduče i u njemu pronađemo čestitku sa koje nam se smeši Deda Mraz, a u njoj mnogo lepih želja od nekoga ko živi daleko od nas a ko nam je drag.

Jedna od interesatntnijih čestitki je prema rečima istoričara, arhiviste Istorijskog arhiva Niš Igora Rakića, čestitka koja je u Niš stigla je iz Čehoslovačke 1968. godine. On je objasnio zašto je ova čestitka značajna za Nišlije.

“Avgusta meseca 1968. godine bila je čuvena invazija na Čehoslovačku od strane zemalja “Varšavskog pakta”. Nišlije su tada nesebično pomagale Čehoslovacima koji su se zatekli u ovde. Nudili su im smeštaj, hranu, prevoz, popravku automobila, telefonske usluge. Oni su kao znak zahvalnosti poslali čestitke na adresu tada Skupštine opštine Niš”, istakao je Rakić.

Koliko su se Nišlije nesebično dale da pomognu narodu u nevolji svedoči i način na koji su čestitali. Na čestitki piše: “Hvala za prijateljstvo i za pomoć koju ste nam dali ove godine.” Razglednicu je poslalo privatno lice, ali sa službene čestitke.

Izdavač čestitke je Istra Tabor. Radi se o fabrici koja je proizvodila i prodavala svećice. Pretpostavlja se da je neko privatno lice uzelo čestitku iz te firme i privatno otkucalo najlepše želje Nišlijama.

_________________________________________________________________________________________________________________

Od srednjeg veka postojao je običaj da se za vreme božićnih i novogodišnjih praznika obilaze rođaci i prijateljii da im se tom prilikom odnesu simbolični pokloni.

Priča se da je prva božićna čestitka proizvedena u Londonu, 1843. godine, kada je ser Henri Kol, pisac, novinar i urednik, odlučio da pronađe novi način kako rodbini i prijateljima da čestita praznike a da uštedi vreme koje bi potrošio odlazeći da im lično saopšti svoje želje. Obratio se članu Kraljevske akademije Džonu Kalkotu Horsliju koji je ručno naslikao božićnu čestitku na kojoj je bili prikazana porodica okupljena oko praznične trpeze.
Od tada je prošlo više od dvadeset godina pre nego što su čestitke počele da šire, prvo u Engleskoj a zatim po celoj Evropi i Americi, samo zato što je u to vreme proizvodnja čestitki bila vrlo skupa kao i poštanske usluge.

Oslobođenjem Niša od Turaka i prodorom evropskog uticaja u naše krajeve, i u Nišu se počelo sa slanjem novogodišnjih čestitki. U nedostatku posebnih specijano za tu priliku napavljenih, često su se koristile obične razglednice. Čestitala se Nova Godina, Božić (Hristovo Roždesto, kako piše na jednoj od razglednica), ali i slave i drugi srećni događaji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com