Društvo

NOVI ZAKON: Partijski funkcioneri neće moći da vode javna preduzeća

Prema novom Zakonu o javnim preduzećima koji je usvojen marta ove godine, direktori javnih preduzeća u lokalnim samoupravama biraće se na javnom konkursu i neće moći da budu partijski funkcioneri, rečeno je na sednici Gradskog veća, na kojoj su usvojeni predlozi o usklađivanju zakona sa osnivačkim aktima niških javnih i komunlanih preduzeća.

Miodrag Brešković, načelnik Uprave za komunalne delatnosti, Niš
Miodrag Brešković, načelnik Uprave za komunalne delatnosti, Niš

Konkurs za izbor direktora raspisuje Skupština grada Niša, koja i imenuje direktora na predlog Gradskog veća, propisuje novi Zakon o javnim preduzećima. Ranije je predlagač bila gradska uprava, kaže načelnik za Uprave za komunlane delatnosti, Miodrag Brešković.

„Direktor se bira na četiri godine, bira ga Skupština grada Niša, Komisija sprovodi konkurs koja i sačinjava spisak kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa, a Gradsko veće po tom spisku, predlaže Skupštini grada da imenuje, prvu osobu sa te liste, za direktora javnog preduzeća“, dodaje Brešković.

Skupština grada Niša može da zatraži smenu direktora, a biće i u obavezi da reaguje u poremećaju poslovanja preduzeća. To će moći da uradi i Nadzorni odbor, ali preko resorne uprave.

Nadzorni odbor javnog preduzeća čiji je osnivač Grad Niš će imati tri člana i biraće se na period od četiri godine.

Dva imenuje Skupština grada, dok će jedan biti iz redova zasposlenih javnog preduzeća, stim da to lice nije vršilo finansijsku kontrolu preduzeća u poslednjih pet godina.

Visinu naknade članova Nadzornog odbobra javnih preduzeća određivati Vlada Republike Srbije.

Ukidaju se izvršni odbori javnog preduzeća, kao suvišnog kolektivnog organa, a direktor neće moći da imaju zamenika, ali će moći da biraju izvršne direktore kojih može biti najviše sedam, a uslov je da budu zaposleni u tom preduzeću.

Novina je i da direktor javnog preduzeća neće moći da bude član organa političke stranke.

„Direktor javnog preduzeća neće moći da bude stranačka ličnost, odnosno moraće da mu miruje funkcija u organu političke stranke tj. da svoje funkcije i članstvo u političkim strankama zamrzne“, kaže Brešković.

Podsetimo, Zakon propisuje da direktor javnog preduzeća mora da ima fakultetsku diplomu, pet godina radnog iskustva i da je bar tri godine radio u javnom preduzeću.

„Ranije je jedini uslov za direktora javnih preduzeća bio da mora da bude punoletan. Sada postoji devet preciznih uslova“, istako je Brešković.

Pored toga treba da poznaje korporativno upravljanje, da nije član političke stranke, da nije osuđivan na krivičnu kaznu, kao i da mu uz neko krivično delo nije izrečena mera psihijatrijskog lečenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com