Društvo

Nišlije treba pohvaliti za redovno plaćanje računa

Od 103 hiljade računa koje JKP Objedinjena naplata mesečno šalje na kućne adrese korisnika, samo je 5 hiljada onih koji uopšte ne izmiruju ove obaveze. Broj predmeta koji završavaju na sudu je duplo smanjen u odnosu na prethodne godine, a izmirenje po fakturama prema niškim javnim preduzećima je oko 90 procenata, kaže direktorka JKP Objedinjena naplata, Jelena Stojanović. Dodaje i da Nišlije treba pohvaliti, jer iz godine u godinu postaju sve redovnije platiše. U ovom preduzeću je 15. decembra počela akcija reprograma duga koja će trajati do 2. marta.

Dve opcije za izmirenje duga

U JKP Objedinjena naplata 15. decembra počela je akcija u kojoj će svi dužnici moći da izmire dug odlučujući se između dve ponuđene opcije.

Kako je Niškim Vestima rekla direktorka JP Objedinjena naplata, Jelena Stojanović, moguće je izmiriti ceo dug uz otpis pripadajuće kamate.

“Oni koji se odluče da isplate sav dug, to mogu da urade isključivo na šalterima Objedinjene naplate, jer moraju da potpišu ugovor. Bitno je da ne uplate preko banke ili pošte, jer se u tom slučaju ne može stornirati kamata”, upozorila je Stojanović.

Druga opcija je potpisivanje ugovora za otplatu duga na rate. Maksimalan broj rata je 60, a iznos pojedinačne rate zavisi od poslednjeg fakturisanog računa i može da bude polovina tog računa. Kamate se ne obračunavaju za vreme trajanja ugovorne obaveze.

Redovi u ulici Nade Tomić broj 7

Za socijalno ugrožene akcija traje čitave godine

“Svi korisnici koji su na evidenciji Centra za socijalni rad, korisnici novčane pomoći, ili oni koji imaju socijalnu kartu, mogu da zaključe ugovor na maksimalno 60 rata, a imaju još povoljnije uslove, jer zaključuju ugovor samo na iznos glavnog duga. Kamata se otpisuje u potpunosti prilikom isplate poslednje rate. Rata može biti samo 10 posto od socijalne pomoći koju primaju”, objasnila je direktorka Objedinjene naplate.

Za prethodnih nedelju dana koliko akcija traje, zaključeno je 159 ugovora na rate, korisnika koji su u celosti isplatili dug uz otpis kamate je 103, a 83 korisnika isplatilo je ranije potpisane ugovore pri čemu im je, takođe, otpisana kamata. Istovremeno je sklopljeno i 69 ugovora preko Centra za socijalni rad.

Dugovi “teški” nekoliko miliona

U Nišu postoji oko 30 korisnika koji imaju višemilionske dugove, kazala je Niškim Vestima direktorka Jelena Stojanović. Ovi korisnici su u prethodnom periodu pozivani na razgovor, a većinom se radi o dugovima koji su nastali usled nerešenih ostavinskih postupaka, pa se ne može utvrditi pravo vlasništva.

“Najveći dužnik je korisnik koji ima dug od 2,8 miliona dinara”, kazala  je Stojanović.

Šalteri JKP Objedinjena naplata rade “punom parom”

Nišlije sve redovnije platiše

Direktorka Objedinjene naplate je istakla da Nišlije treba pohvaliti, jer iz godine u godinu sve redovnije plaćaju račune, što se vidi i iz broja utuženja koji je duplo smanjen u odnosu na prethodne godine. Pre nego što neplatiša završi na Sudu, ovo preduzeće šalje opomenu na kućnu adresu i to nakon deset neplaćenih računa.

“U 2017. je bilo blizu 5000 utuženja, što je duplo manje u odnosu na prethodne godine kada je prosek bio oko 10.000 predmeta koji su završavali na sudu”, dodala je Stojanović.

Za sva detaljnija objašnjenja korisnicima su na raspolaganju kancelarije 2 i 3, u ulici Nade Tomić broj 7 i to svakog radnog dana od 7 do 19 sati, subotom od 7 do  14 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com