DruštvoVirus Korona

Nišlija zbog korone 95 dana u bolnici, dva puta na respiratoru i dva puta reanimiran

Poznati šahista i šahovski trener Dragan Živić (54) iz Niša oporavlja se od korona virusa zbog kojeg je na bolničkom lečenju u niškom Kliničkom centru proveo čak 95 dana i za to vreme je dva puta reanimiran i dva puta priključivan na respirator – prvi put 17 dana, a drugi put 10 dana.

Živić je kazao da je tokom bolničkog lečenja oslabio više od 30 kilograma, a mišići i stopalo desne noge noge su mu atrofirali tako da sada na kućnom lečenju uči ponovo da hoda.

„Oporavak će sigurno još dugo potrajati jer još nosim mini masku za kiseonik, primam injekcije protiv zgrušavanja krvi, pijem nekoliko lekova i dosta vitamina i imam specijalan režim i ishrane“, izjavio je Živić koji je FIDE majstor, FIDE trener u šahu i medjunarodni šahovski sudija.

Napredak je, dodao je, očigledan pošto je napravio prve korake u sobi uz pomoć komšije, takodje šahiste Maria Livaje i zeta Dragana koji je postao njegov lični „fizioterapeut“ od samog povratka kući.

Foto: privatna arhiva

Borbu sa korona virusom, kazao je, započeo je još 11. decembra, kada je najpre počeo da kašlje, a potom dobio temperaturu.

„Nisu pomogle molbe supruge i sestre da odmah odem u kovid ambulantu već sam to učinio 14. decembra kada mi je ustanovljeno da imam upalu jednog plućnog krila. Dežurni lekar na Infektivnoj klinici mi je predložio stacionarno lečenje, ali tada još nisam shvatao ozbiljnost bolesti i zatražio sam da nastavim lečenje kod kuće“, rekao je Živić.

Zbog pogoršnja stanja, dodao je, 17. decembra primljen je na bolničko lečenje u kovid bolnicu u novom delu Kliničkog centru, a već 21. usledila je prva reanimacija i prvi put je priključen na respirator.

„Rezultati nisu bili obećavajući, ali je usledila velika borba lekara i medicinskog osoblja i uspeli su da me ‘vrate u život’. Uoči Nove godine bilo očigledno da je najgore prošlo jer su rezultati bili sve bolji. Na Božić sam prebačen u poluintenzivnu negu“, izjavio je Živić.

Par dana nakon prebacivanja na odeljenje poluintenzivne nege, rekao je, usledile su nove komplikacije, ovoga puta sa kamenom i peskom u bubregu kao posledicom kovid infekcije.

Foto: privatna arhiva

Kazao je da su komplikacije bile toliko ozbiljne da su dovele do pogoršanja njegovog kompletnog zdravstvenog stanja, do nove reanimacije i ponovnog priključivanja na respirator.

„Povratak u anestezioni blok šokirao je sve lekare i sestre koji su me već lečili, jer od početka epidemije nisu imali takav slučaj. Srećom, nešto sam se lakše izborio sa bolešću prilikom tog drugog priključivanja na respirator i odatle sam prebačen na lečenje u ‘zelenu zonu’ Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju“, rekao je Živić.

Kako je kazao, imao je i dalje urološke probleme zbog čega su lekari morali da ga ponovo uvedu u totalnu anesteziju, kako bi mu obavili mini hiruršku intervenciju.

„Poslednje tri nedelje u bolnici, akcenat lekara bio je na fizikalnoj terapiji, kako bi ponovo stao na noge i ponovo krenuo da hodam. Konačno, posle 95 dana dana bolničkog lečenja, 21. marta sam se vratio svojoj kući i porodici“, rekao je Živić.

Foto: privatna arhiva

Prema njegovim rečima, za izlečenje i povratak porodici ogromnu zahvalnost duguje osoblju Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, posebno direktoru te klinike Radmilu Jankoviću i doktorki Nataliji Vuković.

„Osoblje sa anestezije je danonoćno bdelo nada mnom. Direktor Janković je pratio moje lečenje i bodrio me, a doktorka Vuković je bila neposredno uključena u lečenje, lavovski se borila za mene i prilikom jedne reanimacije bukvalno me je „podigla iz mrtvih“ i spasila život“, istakao je Živić.

Kako je kazao, veliku zahvalnost duguje i roditeljima njegovih učenika iz škole šaha Dečijeg kulturnog centra, Jovici Nedeljkoviću, Nikoli Ćirkoviću i Zoran Radenković kao i šahistima Mariu Livaji i Miroslavu Miljkoviću, koji su redovno dolazili u Klinički centar u vreme kada se daju izveštaji o stanju pacijenata i uz mnoštvo drugih prijatelja trudili se da mu dostave sve što je potrebno od lekova i dijetetskih proizvoda.

„Posle svega što sam preživeo smatram da su naši lekari i medicinske sestre koji rade u prvoj liniji borbe u kovid zonama, zaista heroji. Smatram i da smo po opremljenosti Klinike za anestezije, kako opremom tako i lekovima, u samom svetskom vrhu“, naglasio je Živić.

Dodao je da ne zna gde je došao u kontakt sa korona virusom, mada sumnja da je to bilo dok je početkom decembra išao na fizikalnu terapiju.

Njegova supruga je takodje obolela od korona virusa, ali je prošla sa lakšim simptomima, dok su ćerke koje imaju 16 i pet godina srećom uspele da izbegnu zaražavanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Potpuno neverovatna prica! Dok se mi preganjamo nosim masku, ne nosim masku, hocu vakcinu, necu vakcinu, tu blizu nas se odvijaju prave ljudske drame! Ova je, na srecu, imala pozitivan ishod! Hvala lekarima!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button