Sport

Veliki uspeh niškog šahiste Dragana Živića – treći na zimskoj Olimpijadi

FIDE majstor u šahu Dragan Živić iz Niša osvojio je danas bronzanu medalju na zimskim Olimpijskim igrama za osobe oštećenog sluha, u disciplini brzopotezni šah.

Živić je do trećeg mesta na Oimpijadi koja se održava u turskom gradu Erzurumu stigao osvojivši osam poena iz 11 kola. On je za agenciju Beta kazao da je zadovoljan svojim nastupom i osvajanjem bronzane medelja.

“Konkurencija je bila izuzetno jaka, najjača u poslednjih 14 godina koliko se dugo takmičim na Olimpijadama za osobe oštećenog sluha”, izjavio je Živić.

 

Prema njegovim rečima, prvo mesto u brzopoteznom šahu na zimskim Olimpijskim igrama osvojio je šahista iz Poljske Pavel Piekielni sa osvojenih devet i po poena, dok je drugo mesto pripalo Bogdanu Božinoviću iz Hrvatske koji je je osvojio devet poena. Živić je kazao da u sredu kreće ekipno takmičenje na kome će naš četvočlani tim braniti zlatnu medalju osvojenu na prethodnoj zimskoj Olimpijadi u Mančesteru 2018. godine.

“Na prvoj tabli kod nas igraže junior Jovan Pavičević iz Lazarevca”, ja ću biti na drugoj tabli, na trećoj će igrati Dragan Moldovanović iz Novih Banovaca, a na četvrtoj tabli takmičiće se Đerđ Tapai iz Zrenjanina”, izjavio je on.

Živićev odlazak na Olimpijadu i osvajanje za sada bronzane medalje utoliko su veći ukoliko se uzme u obzir da je on pre tri godine u ovo vreme bio prikovan za bolnički krevet zbog teškog oblika korona virusa.

Uspeo je da pobedi kovid posle 95 dana bolničkog lečenja tokom koga je dva puta, odnosno 27 dana bio na respiratoru, jednom na neinvazivnoj ventilaciji, imao je jedan srčani zastoj i nekoliko reanimacija.

Živić je jedan od malobrojnih pacijenata koji je uspeo da “matira koronu” u niškom Univerzitetskom kliničkom centru iako je imao jedan od najtežih mogućih oblika te bolesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com