Društvo

Nišlija napravio razvodnik koji daje mogućnost da četiri osobe koriste isti respirator

Milan Stojanović iz Niša, zajedno sa ekipom 3D Tim Niš danonoćno radi kako bi pomogao medicinarima u borbi protiv koronavirusa. Nedavno je svojim patentom učinio proizvodnju zaštitnih vizira bržom i efikasnijom, a sada je, takođe uz pomoć 3D štampača napravio razvodnik, po modelu koji je registrovan u Americi, a koji bi doprineo da jedan respirator može koristiti dvoje ili čak četvoro pacijenata.

 

 

“Američka istraživacka kompanija koja proizvodi delove i radi inovacije u medicini, patentirala je pre par dana multi support (razvodnik kiseonika) za potrebe njujorških bolnica. U trenutku sam došao na ideju da bi takav sistem mogao i kod nas da se primeni. Prekopirao sam dizajn u originalu u solidworksu sa originalnim dimenzijama”, objašnjava Milan za Niške Vesti.

Kako kaže, poenta je da jedan respirator dele dva ili čak četiri pacijenata i ističe da uzorak razvodnika kisenonika stoji na raspolaganju za probu, svim lekarima i institucijama koje žele da ga isprobaju.

Foto: M. S.

“Cele noći sam radio na ovome, odličnog je kvaliteta i univerzalnih dimenzija. Postoji mogućnost da se isti uradi sa Nylon680 materijalom koji bi bio sterilan i može se sterislisati. Inače jako je bitno istaći da je ovaj patent odobren od FDA medicinske američke agencije, jer mora biti određenih dimenzija, napravljen na određeni način, što je sve ispoštovano prilikom izrade”, kaže Stojanović.

Milan dodaje da je razvodnik izuzetno pogodan u slučajevima kada postoji nedostatak respiratora i da je u Americi prvenstveno s tom namenom napravljen.

Nišlija napravio model za bržu proizvodnju zaštitnih vizira za medicinare

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Milane, nije problem samo u mogucnosti sterilizacije, vec i u nizu drugih karakteristika kao sto je bioloska kompatibilnost materijala od koga je ovaj deo napravljen, uticaj visokog pritiska u cevima na povecanje ppm cvrstih cestica u medijumu, koje opet uticu na zdravlje coveka pod terapijom, i jos mnogo mnogo toga.

    Od prototipa do samog koriscenja u praksi cak i ovakvog relativno jednostavnog dela, treba proci dosta testova, simulacija, dosta robusne dokumentacije koja podkrepljuje podesnost proizvoda.

    U svakom slucaju, svaka cast za inicijativu i samo napred!

      1. U cemu da ga podrzi? Stampanju razvodnika za kucnu kanalizaciju ili medicinske potrebe? Ovakvo dizajniranje bez ikakvog poznavanja medicine i medicinske opreme se ne radi. Svaka cast na trudu, ali ovo nije put ka uspesnom proizvodu.

  2. Ako je patent registrovan, može samo da očekuje tužbu i zabranu korišćenja patenata od strane vlasnika patenata.

  3. Svaka čast na trudu. Respirator je mašina koja diše umesto čoveka. Veoma je složen i podešava se u odnosu na pojedinca, njegovu bolest, težinu itd. Plašim se da se većina respiratora neadekvatno koristi usled slabe obuke i neznanja. Četri u jedan je tik da kažeš da si nekome pokušao da pomogneš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com