Virus KoronaZdravlje

Pacijent Kardiohirugije preživeo 50 dana na respiratoru

Na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu uspešno se oporavlja pacijent koji je bio priključen na respirator tačno 50 dana, saopštio je danas na svojoj Fejsbuk stranici direktor te zdravstvene ustanove dr Dragan Milić.

On je istakao da je pacijent 7. jula operisan zbog teške koronarne bolesti u subakutnom infarktu miokarda sa teškim oštećenjem pluća.

„Krajnje teška klinička slika zakomplikovala se još više kada je došlo do zastoja bubrega zbog čega je morao da bude na programu dijalize… Činilo se da je tu kraj“, kazao je dr Milić.

Prema njegovim rečima, bitka za pacijentov život trajala je skoro dva meseca. Nije bilo predaje i svaki dan je bio obeležen angažmanom celog osoblja, do poslednjeg atoma snage i znanja…

„Postoje trenuci u životima zdravstvenih radnika koji se pamte zauvek. Trenuci koji potvrdjuju sav smisao i lepotu bavljenja medicinom…. I ponekada kada vam se ćini da je sve protiv vas i da je bitka za pacijenta uzaludna, upornošću i istrajnošću, timskim radom, poštujući sve protokole lečenja, primenjujući možda i nešto novo što do tada nije radjeno, ipak uspete da pobedite bolest i omogućite nov život svom pacijentu…Ovo je jedan od tih trenutaka…“, istakao je dr Milić.

On se zahvalio i izrazio divljenje svim svojim kolegama koji su zaslužni za to što se pacijent sada nalazi u fazi stabilnog oporavka.

„Pre svega i iznad svega kardioanesteziolozima na Klinici za kardiohirurgiju koji su još jednom potvrdili da je kardioanestezija kraljica svih anestezija. Svi oni su 24 sat dnevno bdeli nad pacijentom neprekidno korigujući terapiju u skladu sa potrebama i od nemoguceg učinili moguće. Sestrama u našoj intenzivnoj nezi koje svojim radom i posve za svakćenošću og bolesnika neprekidno potvrdjuju da su stub kvaliteta rada na našoj klinici (bolesnik je nakon ovih 50 dana bez dekubitusa ili bilo kojih drugih rana ili infekcije)“, naveo je dr Milić.

Zahvalio se takodje osoblju i lekarima Klinike za ORL i posebno dr Stojanovu koji su pomogli u plasiranju i održavanju traheostomske kanile, i rešavanju komplikacije u ključnom trenutku za oporavak pacijenta, osoblju i lekarima sa Klinike sa nefrologiju koji su redovno radili dijalize, često i vanredne, dr Milanu Lazareviću i njegovom timu na svakodnevnom praćenju biohemijskih parametara i filigranskoj korekciji u skladu sa nalazima.

Doktor Milić se zahvalio i mladim kardiohirurzima na svakodnevnom angažmanu u toaleti rana i postoperativnom praćenju bolesnika, američkoj ambasadi i američkim prijateljima koji su Klinici za kardiohirugiju donirali mašine i aparate koji su omogućili savršen uvid u stanje bolesnika, pomoćnom osoblju na savršenom održavanju higijene bez koje ovako teški bolesnici ne bi imali šansu na preživljavanje…

„Jedna jevrejska poslovica kaže da “Onaj ko spasi jedan život, spasio je ceo svet”. Verujem da je tako. Miodragu želimo da se uskoro vrati svojoj kući na Kosovu i Metohiji i da užva u životu sa svojom porodicom. Jos jednom se potvrdjuje da svi zajedno možemo mnogo, sami svakako manje…“, naveo je doktor Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ovo je odeljenje odlicno. Sve pohvale. Ali ostala odeljenja novog KC bruka. Medicinsko osoblje bahato i bezobrazno. Terapiju nece da daju, pacijenti sami sebi pomazu. Ko nama radi u zdravstvu, u EU bi izleteli kao kofer kroz prozor. Sve su to neradnici.

    1. Imaju vezu pa im se može.Da su jurili posao preko konkursa da vidiš kako bi ga čuvali i poštovali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com