Društvo

Šahista koji je dva puta bio na respiratoru, odigrao šahovsku partiju sa lekarima

Posle skoro 11 meseci od kako je oboleo od korona virusa Nišlija Dragan Živić (54) vratio se ove nedelje svom poslu šahovskog trenera u Dečjem kulturnom centru, a susreo sa lekarima niške Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju i u znak zahvalnosti što su se borili i izborili za njega poklonio im šahovsku garnituru.

Živić je simbolično i odigrao partiju šaha sa direktorom te klinike Radmilom Jankovićem i njegovim pomoćnikom Goranom Miloševićem.

Tokom borbe sa korona virusom poznati niški šahista i šahovski trener je na bolničkom lečenju u Kliničkom centru u Nišu proveo čak 95 dana i za to vreme je dva puta reanimiran i dva puta priključivan na respirator, prvi put 17 dana, a drugi put 10 dana.

Po povratku kući još četiri meseca bio je “prikovan” za krevet, a tek ovih dana su lekari procenili da može da se vrati na posao.

“Žurilo mi se da počnem da radim, uželeo sa se posla i normalnog života, ali me je doktorka, moj izabrani lekar, čuvala od mene samog. Nije dozvolila da počnem da radim, dok nisu prošle tri nedelje od kako sam primio drugu vakcinu protiv korona virusa”, kazao je Živić koji je FIDE majstor, FIDE trener u šahu i medjunarodni šahovski sudija.

Prema njegovim rečima, doživotno će biti zahvalan lekarima Kliničkog centra koji su se lavovski borili za njega, kao i roditeljima njegovih učenika iz škole šaha, koji su sve vreme lečenja pružali podršku njegovoj porodici i njemu.

Živić je prve simptome korona virusa osetio 11. decembra prošle godine, a samo deset dana kasnije bio je priključen na respirator, sa veoma malim izgledima za izlečenje.

“U početku nisam ozbiljno shvatao kovid iako sam već tri dana od pojave prvih simptoma dobio upalu pluća. Nakon prvog priključivanja na respirator moje stanje je bilo toliko loše da su lekari poručili mojoj porodici da se spremi za najgore”, kazao je Živić.

Kako je dodao, sve vreme boravka u bolnici mislio je o svojim ćerkama i dao je sebi zadatak da će se izlečiti kako bi decu “izveo na put”.

“Tokom bolničkog lečenja oslabio sam više od 30 kilograma, a mišići i stopalo desne noge su mi atrofirali tako da sam na kućnom lečenju ponovo učio da hodam. Po izlasku iz bolnice usledile su nove komplikacije, dobio sam trombozu i tako se moje lečenje dodatno odužilo”, kazao je Živić.

Povratak na posao, kazao je za njega predstavlja pravu “radnu terapiju” i nastavak borbe sa brojnim postkovim komplikacijama.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković rekao je danas da svaki oporavak pacijenata daje “vetar” u ledja zaposlenima na klinici, u ovoj teškoj borbi sa korona virusom.

“Kod Dragana je ta borba bila posebno teška jer je dva puta bio na mehaničkoj ventilaciji, jednom na neinvazivnoj ventilaciji, imao je jedan srčani zastoj i nekoliko reanimacija”, naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, za Dragana su se najpre mesec i po dana borili lekari u “crvenoj zoni”, a potom skoro isto toliko vremena lekari u “zelenoj zoni”.

“Tokom te duge borbe za njegov život, u najtežim trenucima bodrili smo ga time da ćemo mi još sa njim igrati šah. Sa tim obećanjem smo ga i ispratili sa klinike, posle 95 dana lečenja”, kazao je Janković.

Pomoćnik Klinike za anesteziju Goran Milošević rekao je da bi borbu za Draganov život pre uporedio sa fudbalskom utakmicom nego sa šahovskim mečom, zato što je imala dva poluvremena, jedno u “crvenoj”, drugo u “zelenoj zoni”.

“Podjednako su bila teška oba perioda. Teško je i komplikovano lečenje u takvim situacijama. Uvek sa neizbežnim ishodom. Na sreću, kod Dragana sa srećnim krajem”, izjavio je Milošević.

Specijalista anesteziologije Natalija Vuković, koja je direktno bila uključena u Živićevo lečenje, je kazala da je “armija ljudi” lekara i medicinskih sestara, “svaka svojom kockicom” doprinela da Dragan nastavi da živi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com