Stari Niš

“Niški Jesenjin” himnom proslavio Radnički i Nišlije, pevao čak i Titu

Zaljubljenik u Niš

Nišlije se po pesmi prepoznaju… Najpoznatiju od njih, početkom osamdesetih godina, smislio je i zapevao, kasnije na ploči snimio, čuveni niški muzičar Ljubiša Cvetković Robi sa muzičkim triom “Palilula” i to pod nazivom KUDE JE TAJ NIŠ, baš kada je Radnički igrao u Kupu UEFA i savladao Napoli. Niš je tada upoznala cela Evropa.

Muzički trio činili su Ljubiša Cvetković Robi, Živojin Isaković Čokalija i Milan Bogdanović Šiško.

Za samo nekoliko sati pesma se pevala u Nišu, a zahvaljujući Radio Beogradu preneta je i u sve domove tadašnje Jugoslavije.

Pesmu je napisao od prevelike ljubavi prema Radničkom. Ideja mu je sinula spontano, jedne večeri posle ponoći kada je i napisao tekst.

Foto: Privatna arhiva

U svojoj karijeri Robi je napisao i otpevao mnogo hitova, samo neki od njih su „Fatiše kolo niške devojke“, “Lepa hanuma”, kao i „Svadben venac kapiju mi krasi“, koje se i danas, neretko čuju i naručuju u kafani.

Foto: Privatna arhiva

Završio je muzičku školu, odsek violina, ali mu je gitara uvek bila bliža srcu.

Foto: Privatna arhiva

Da je Robijev život muzika, potvrđuje i činjenica da se oženio Radmilom, nekada veoma popularnom harmonikašicom, izvanrednom i izvrsnom pevačicom. Radmilu su svojevremeno nazivali doslednom naslednicom Radojke Živković, njena prva ploča donela joj veliku popularnost, da je u samom početku bila poznatija i zarađivala više od njega.

U svojoj karijeri snimio je 38 gramofonskih ploča, sarađivao je sa najvećim zvezdama estrade, što pokazuju i brojne fotografije na kojima su Silvana Armenulić, Tozovac, Lepa Lukić, Toma Zdravković, Snežna Savić, Šaban Bajramović. Pevao je čak tadašnjem predsedniku SFRJ – TITU i izraelskom ambasadoru.

Iako nije voleo da pije, o kafani je pevao najlepše, za njega je kafana bila „Sorbona za muzičare“.

Pesmu o niškom kalfi Aleksi prepevao i to na Olimpijadi u Sarajevu 1984. godine, kada je Micubiši bio generalni sponzor Olipijade.

Olimpijski muzej u Sarajevu i danas čuva partitura i tonski zapis pesme “Micubiši Aveni plej”, nezvaničnu himnu Zimskih olimpijskih igara 1984. godine koja je nastala gotovo slučajno, a postala omiljena među sportistima i novinarima na sarajevskoj Olimpijadi.

Foto: Privatna arhiva

U olimpijskom selu Dobrinja jedan od najpolurajnijih sastava koji su zabavljali goste bio je kvartet Palilula kojeg je predvodio Robi. Pevali su do zore i pozivali novinare da pokažu svoje pevačke sposobnosti. Oduševljeni njihovim muziciranjem, Mladen Delić, jugoslovenski sportski komentator nije mogao da odoli nakon svog pevačkog nastupa i uzviknu:

“Pa dobro ljudi, vi sve svirate! Kao da niste iz Niša!”

– I nismo. Mi smo iz Niša- snašao se Robi!

U knjizi uspomena koja obuhvata četrdeset godina njegove bogate i živopisne karijere, malo je prostora kojim bi se obuhvatio celokupan rad Ljubiše Cvetkovića Robija…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Ljubiša Cvetković Robi, preminuo je 2008. godine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com