Zdravlje

Niški i beogradski neurohirurzi obavili komplikovanu operaciju lobanje novom metodom

Zahvaljujući izuzetnoj koordnaciji tima lekara specijalista Klinike za neurohirugiju niškog Kliničkog centra i njihovih kolega iz prestonice, u novim salama KC Niš, po prvi put, urađena je kopmlikovana, minimalno invazivna, neurohirurška intervencija na bazi lobanje i to kroz nosnu šupljinu pacijenta.

Gost u operacionoj sali nove zgrade Kliničkog centra, koji je i demonstrirao ovu tehniku operacionog zahvata, bio je eminetni neurohirug, dr Dragan Savić, koji već godinama operiše na Klinici za neurohirugiju KCS, a tokom operacije, asistirala mu je doc. dr Vesna Nikolov, direkorka niške neurohirurške Klinike.

U Upravi KC Niš, još jednom su istakli zadovoljstvo što Nišlije i svi građani jugoistoka Srbije imaju jedno ovakvo zdanje, u koje sve češće dolaze poznata imena iz sveta medicine, kako srpske, tako i svetske.

“Ponosan sam, što su naši zaposleni ponovo pokazali stručnost i hrabrost da uče i savladavaju nove tehnike, koje danas, zaista predstavljaju revoluciju u lečenju sa što manje opasnosti po samog pacijenta, a naravno da su najsavremeniji aparati koje, zahvaljujući državi, Ministru i resornom Ministarstvu, posedujemo sada u novoj zgradi, od izuzetnog značaja kako za donošenje ispravne odluke, tako i za njenu realizaciju, koja kao što vidite, spasava živote”, izjavio je generalni direktor KC Niš, prof. dr Zoran Radovanović i dodao da niški neurohirurzi, trenutno mogu da urade 9 od 10 najkomplikovanijih zahvata, što će maksimalno rasteretite kolege iz Beograda.

Oduševljen novoizgrađenim prostorom i opremom koju sada poseduje niški Klinički centar, gostujući neurohirug, dr Dragan Savić naveo je da su njegove kolege sa Klinike i on, ovakve intervencije u Beogradu počeli da rade pre nepune dve godine i da mu je drago što će sada uz njihovu pomoć, ovu tehniku primenjivati i niški lekari.

“Želim da izrazim zahvalnost Upravi KC Niš i kolegama sa neurohirurgije što su me pozvali da budem gost i operišem u njihovom novom, izvanrednom prostoru i na tome što ćemo konačno nadalje imati mnogo bolju saradnju nego ranije, a ja ću nastaviti da dolazim kad god me budu zvali, da im pomažem dok ne budu sami potpuno počeli da rade ovakve intervencije, što će se, koliko vidim po njihovoj želji i stručnosti, dogoditi vrlo brzo.”

U odnosu na klasične operacije tumora mozga, baze lobanje i hipofize, ovakav zahvat traje kraće, a postoperativni proces je znatno jednostavniji.

“Operacija tumora na mozgu može da traje i više od šest sati, a ovom novom metodom značajno skraćujemo i operativni i postoperativni proces, jer lobanja ostaje netaknuta, a čitav proces se odvija kroz nosne šupljine”, istakla je doc. dr Vesna Nikolov, direktorka Klinike za neurohirugiju KC Niš.

Podsećamo, pre više od mesec dana, u novom prostoru KC Niš operisala je i prof. dr Danica Grujičić, jedan od najpoznatijih neurohirurga u ovom delu Evrope.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com