Društvo

Niška mlekara prestaje da radi

U najvećoj mlekari na jugu zemlje, “Niškoj mlekari” raskinut je radnih odnos sa oko 60 radnika i ostalo je svega dvadesetak. Pre ovog poslednjeg raskida radnog odnosa, iz nje je, nakon privatizacije, na ulicu otišlo više stotina proizvodnih radnika, pa  je tako nekada najveća firma za otkup i preradu mleka, faktički prestala da postoji.

“Niška mlekara” privatizovana je 2009. godine, od kada je nekoliko puta promenila vlasnika. Najpre je, sa svim zaposlenima, a bilo ih je oko 300, kupio konzorcijum tri privatne firme i odmah značajno unapredio proizvodnju, navodi Politika.

Međutim, dve firme su ubrzo izašle iz posla, da bi početkom prošle godine jedini član nekadašnjeg konzorcijuma „Nišku mlekaru“ prodao beogradskom „Imleku“.

U pogonima koji su i posle privatizacije modernizovani dnevno se prerađivalo i do 150.000 tona mleka dnevno, a na tržište su plasirani visokokvalitetno mleko, niški jogurt, kiselo mleko, pavlaka, različite vrste sireva, maslac i drugi mlečni proizvodi.

U poslednje dve godine postepeno je smanjivana proizvodnja i broj radnika. Krajem prošle godine u „Niškoj mlekari“ je ostalo samo stotinak zaposlenih, ovog proleća je posle pregovora sa predstavnicima vlasnika „Imleka“ uz otpremninu otišlo tridesetak vozača, da bi 31. maja radni odnos raskinulo još 60 proizvodnih radnika.

“I pored više pokušaja, u „Niškoj mlekari“ ni od koga nismo mogli da dobijemo informaciju zašto se i kako ovo dogodilo. Kapije su zaključane, a na telefone u preduzeću niko se nije javljao”, navodi Politika.

Niko ne zna šta će biti sa zaposlenima koji su još uvek u preduzeću (nezvanično, to je 12 proizvodnih radnika i desetak zaposlenih u administraciji).  Ipak najveća enigma je šta će biti sa primarnom proizvodnjom mleka u ovom delu Srbije i da li više privatnih i po kapacitetima manjih mlekara može da otkupi i preradi sve količine proizvedenog sirovog mleka u niškom kraju.

Izvor: Politika

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com