Prejedanje jajima, naša olimpijska disciplina: Kako da pomognete sebi
Ako se pojede previše jaja (pogotovo za Uskrs), može doći do nekoliko stvari, u zavisnosti od toga koliko ste ih pojeli i kako baš vaš organizam reaguje.

Prejedanje jajima ima nekoliko neželjenih efekata a prvi je zasićenje i nadutost. Jaja su bogata proteinima i mastima, pa mogu „teško pasti“ na stomak ako se pretera. Može se osetiti nadutost, mučnina ili čak gorušica.
Uz veći broj jaja ide i povišen holesterol. Iako su novije studije pokazale da jaja umereno ne štete srcu, ako ih konzumirate previše svakodnevno (recimo 5+ dnevno duži period), može doći do povećanja „lošeg“ LDL holesterola, pogotovo kod osetljivih osoba.
Uz veći broj pojedenih jaja ide i zatvor kažu stariji ljudi. Ako u ishrani nema dovoljno vlakana (a jaja ih nemaju), a jedeš ih često, može doći do zatvora.
Kod nekih ljudi (češće dece), jaja mogu izazvati i alergije, koje se manifestuju osipom, svrabom ili čak problemima sa disanjem.
Uz veću količinu pojedenih jaja može da se dogodi i proteinski „overload“. Ako se uz jaja pojede i dosta mesa, sira i drugih proteina, to može opteretiti bubrege (posebno ako već postoji neko oboljenje).
Preporuka je da se pojede 2–3 jaja dnevno (posebno kuvana, bez majoneza) za većinu zdravih ljudi jer ključ je u balansu.
SAVET – Kako da se bolje i brže svari višak pojedenih jaja
Savet za prejedanje jajima je da se popije jogurt ili kefir – Fermentisani mlečni proizvodi pomažu varenje i umiruju stomak.
Dobra je i topla voda s limunom – Pomaže da se ubrza varenje i „osveži“ organizam, ujutru ili sat-dva posle jela. Dobra je i kratka šetnja – Lagana šetnja posle obroka ubrzava metabolizam i smanjuje osećaj težine. Preporučuje se i čaj od nane, kamilice ili đumbira – Smiruju stomak, protiv nadutosti i grčeva.
Dobro došle su i jabuke, salata ili supica, da se organizam dodatno ne optereti.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.