Društvo

Niš dobija naučno-tehnološki park, na Elektronskom fakultetu gradi se lamela

Predstavnici Vlade Srbije potpisali su danas ugovore o realizaciji tri projekta za unapređenje IT i naučno-istraživačke infrastrukture u Nišu i Beogradu, ukupne vrednosti 20,2 miliona evra.

Novac će biti upotrebljen za izgradnju lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Naučno-tehnološkog parka u Nišu, kao i zgrade za projekat “Verokio” Instituta za fiziku u Beogradu.

Projekti se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke, a izgradnja sva tri objekta trebalo bi da počne krajem prvog kvartala naredne godine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je posle potpisivanja ugovora kazala da će to ulaganje biti važno za digitalizaciju, obrazovanje, nauku, gradjevinsku industriju koja će raditi na tim objektima, ali i ukupan bruto domaći proizvod zemlje.

„Važno je da završavamo posao, da počinjemo projekte i da ih završavamo, jer smo toliko dugo imali praksu da nešto počnemo, a da to ne završavamo“, podvukla je predsednica vlade.

Kako je rekla, lamela Elektronskog fakulteta u Nišu bila je predviđena originalnim projektom iz 1975. godine, ali nikada nije počela gradnja.

Ona je zahvalila svim partnerima, pre svega Evropskoj investicionoj banci, iz čijih se kredita projekti finansiraju, što, kako je rekla, pokazuje blisku saradnju sa EU na raznim segmentima razvoja društva.

Uputila je zahvalnost predstavnicima Niša i Elektronskog fakulteta iz tog grada, kao i Institutu za fiziku u Beogradu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da je danas veliki dan za Niš, jer se posle nekoliko decenija realizuje veliki važan projekat, vredan 1,8 milijardi dinara.

„Nije vrednost samo u novcu, već u činjenici da se ulaže u nauku, obrazovanje, naučno-istraživački rad, u ljude, znanje i pamet, koji su naša predsnost“, rekao je Bulatović.

Radovi na izgradnji lamele Elektronskog fakulteta i NTP u Nišu i projekta Verikio, deo su podrške Vlade Srbije i Saveta za inovaciono preduzetništvo i IT razvoju i naučne infrastrukture u Srbiji.

Pored ova tri, planirana je i realizacija još četiri projekta, od kojih su dva već počela – izgradnja NTP u Novom Sadu i tender za izradu projekta za novu zgradu Instituta Biosens u Novom Sadu, dok će dva tek biti pokrenuta – nova zgrada FON-a u Beogradu i zgrada za obrazovanje IT inženjera u Beogradu.

Ukupna vrednost sedam projekata veća je od 50 miliona evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com