Društvo

Ne stišava se bura oko rekonstrukcije Kazandžijskog

Puno se bure podiglo oko renoviranja Kopitareve ulice. Komentari su različiti, ali dominiraju kritike. Iz Grada stižu uveravanja da će Kazandžijsko sokače nakon završetka radova zadržati “duh starog Niša”.

Komentari građana na društvenim mrežama su uglavnim negativni. Dominiraju termini “sramota” i “užas”. Neki se čak zaklinju da tamo nikada više neće kročiti. Na Internetu se čak pojavila i peticija “Glas za spas Kazandžijskog sokačeta”.

“Pozivam sve meraklije i meraklijke, čuvare lepog i starog Niša, mlade i stare, sa uspomenama i one koji bi tu stvarali uspomene, one iz grada i van grada da stanu na stranu Niša. Pozivam i one prave niške kafedžije, baš te iz sokačeta, da stanu na stranu Niša. Neka ovo bude glas svih nas za spas kulturnog dobra”-piše u pozivu za potpisivanje peticije.

Gradski većnik Miloš Milošević i gradski urbanista Nikola Lečić uveravaju građane da će Kazandžisko sokače sačuvati autentični izgled.

U pitanju je potpuna rekonstrukcija Kazandžijskog sokačeta, menjanje podloge, instalalacija, rasvete. Kompletno uređenje te saobraćajnice. Biće vraćena granitna kocka po sredini, a sa strane gde su predviđene bašte biće postavljene granitne ploče u istoj boji granitne kocke, tako da će biti zadržan autentični izgled te ulice“-rekao je Milošević za Niške Vesti.

Nije ovo prvi put da se radi ova ulica, stariji gradjani se sećaju da je ’80-ih u ovoj ulici postavljena kocka koja je skinita sa drugih lokacija. Po rečima gradskog urbaniste u to vreme je Kopitareva bila bez nekog uređenja, pa je postavljena upravo u ovoj ulici.

Tada je kocka postavljena na loše pripremljenom terenu pa se tokom ovih nekoliko decenija ulegla. Bilo je problema sa odvođenjem atmosferskih voda, što je pravilo probleme građanima. Nakon uklanjanja kocke, ona će biti očišćena i vraćena u središnjem delu, a sa strane, gde su bašte ugostiteljskih objekata, biće postavljene nešto šire granitne ploče“-kaže Lečić.

“Da sudimo kada vidimo rezultat”

Kazandžijsko sokače 1970. godine

Dragan Aranđelović Ara iz udruženja “Muzej sentimentalnosti”, koje se bavi očuvanjem autentičnosti starog Niša, kaže da je autentičnost Kazandžijskog kaldrma i da njega više zanima gde će ona da završi.

Da sačekamo da vidimo kako će to na kraju izgledati, pa da onda sudimo. Autentičnost Kazandžijskog bila je upravo kaldrma, koja je još ’70-ih ili ’80-ih zamenjena, a ne kocka, što su dve različite stvari. To kako sam čuo ne mora da znači da će biti loše urađeno“- kaže.

Ostaje da sačekamo šezdeset dana koliko je predviđeno za završetak radova na rekonstrukciji ove ulice.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com